Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Supergroeispurt

Frank van Groen, Ohoewerkgroep Nederland | woensdag 8 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 832x

Alles lijkt goed te gaan bij onze twee keurige kauwengezinnetjes. Want zeg nou zelf, vader, moeder en twee kindjes, voorbeeldiger kan toch niet? Onze kauwenbabies zijn vast ook een jongen en een meisje. Alhoewel, statistisch is de kans dat dat in beide nestkasten het geval is slechts 25%.

In het filmpje van 7 mei uit de kast in Dongen is te zien dat de kauwenkuikens al een stuk groter zijn dan vier dagen eerder. Op het moment van schrijven zijn de jongen in Dongen zeker zes dagen oud en die in Winterswijk minimaal drie dagen oud. De jongen uit beide nesten schelen dus niet veel.

Eiwitrijk voedsel

De kuikentjes worden door beide ouders gevoerd. Hoewel kauwen alleseters zijn, zullen de jongen vooral eiwitrijk dierlijk voedsel krijgen. Jonge vogels groeien namelijk erg hard, en daarvoor zijn veel eiwitten nodig. Ook zaadeters als mussen hebben insecten zoals bladluizen nodig om hun jongen te voeden. Al na dik vier weken zullen de jonge kauwen het nest verlaten. Ze zijn dan vrijwel net zo groot als hun ouders. Een dergelijke snelle groeispurt doen jonge zoogdieren vogelkuikens niet na!

De eerste groeiweek zit er nu bijna op en het resultaat is goed te zien als je de opeenvolgende filmpjes van de jonge kauwen vergelijkt. Dat wordt dus genieten de komende week. We kunnen dankzij de webcams getuige zijn van een spectaculair natuurverschijnsel, de supergroeispurt van vogelkuikens, in dit geval onze sympathieke, sociale en slimme kauwtjes. Nog even en de kleintjes zien er zo uit als de jongeling hierboven.

Waarom zo weinig jongen?

Opvallend is dat in beide nesten die we volgen maar twee jongen lijken zitten, terwijl kauwen normaal gesproken vier tot zes eieren leggen. Zou het iets te maken hebben met de kwaliteit van het habitat in de omgeving? Wanneer er weinig voedsel is kan dat een reden zijn het aantal jongen te beperken. Of is de kauwenkolonie ter plaatse zo groot door een hoge overleving dat er sprake is van concurrentie om voedsel tussen de leden van de kolonie? Misschien dat Ronald, als kenner van de omgeving van de nesten en de betrokken kolonies, hier in een volgende blog iets over kan zeggen.


Ohoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Ohoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs