Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Stoere mannen, slimme vrouwen

Linda Persoon | donderdag 21 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1005x

Is het u opgevallen dat we niet één paartje kauwen voor de camera hebben maar meerdere? In het filmpje ‘Nieuwe woning’ van 13 maart is te zien dat een stel kauwen de nieuwe kast komt bezichtigen met hun gehele familie.

Zoals Frank al schreef in zijn blog zijn kauwen echte groepsdieren. Ze nestelen in kolonies van enkele tot tientallen paren, in het najaar en winter kunnen deze groepen zich nog samenvoegen tot veel grotere groepen. Binnen zo’n groep kauwen heerst een complexe structuur van rangorde en relaties.


Sterk en stoer

De heren kauw verkrijgen hun positie in de groep door lef en stoer doen en deze plek in de rangorde bepaalt onder andere waar de kauw mag nestelen. De beste plekjes zijn dus voor de sterkste en stoerste mannen. De vrouwtjes doen er daarom verstandig aan een van deze mannen als levenspartner uit te kiezen. Als kauwtjes 1 a 2 jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp en gaan een relatie aan voor de rest van hun leven.

It takes a village....

‘It takes a village to raise a child’ luidt het oude gezegde waarmee wordt bedoeld dat een hele gemeenschap nodig is om een kind veilig te laten opgroeien. Voor kauwtjes gaat dit ook zeker op. De jonge vogels leren niet alleen van hun ouders maar ook van de andere oudere vogels; waar vind je het beste voedsel en voor welke roofdieren moet je uitkijken? Net zoals wij van onze ouders en familie leren.

Observeren

Een complex en interessant geheel dus, zo’n groep kauwen. Heeft u een verloren kwartiertje over, dan is het leuk zo’n groepje eens te observeren. U zult vast de onderlinge verhoudingen en verliefde stelletjes kunnen onderscheiden.

Terug naar de nestkastbezichtiging van onze eigen familie kauw; welk stel kauwen zal zijn definitieve intrek nemen in de kast? Is deze woning geschikt bevonden voor een stoere man? Of worden het toch de steenuilen?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs