Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Kauwen vogelvrij?

Frank van Groen, Ohoewerkgroep Nederland | dinsdag 19 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 906x

Kauwen zijn echte groepsdieren; slim, sociaal, gezellige vogels en leuk om naar te kijken. Sommige mensen ervaren echter overlast van kauwen, misschien wel juist omdat ze in groepen leven.

Schade?

Zo wordt het opereren van een flink aantal kauwen op gazons niet altijd gewaardeerd. Een egaal gazon kan namelijk wat meer structuur krijgen door het werk van kauwen. Ook rukken ze soms kiemplanten op akkers uit. In sommige provincies wordt de kauw daarom beschouwd als een soort die schade kan veroorzaken. Omdat verjaging niet altijd schijnt te helpen, worden soms, als laatste redmiddel, ontheffingen afgegeven om kauwen te schieten.

Jacht?

Dat grote aantallen kauwen nog steeds doodgeschoten worden in ons land vind ik onbegrijpelijk. Toch gebeurt het, zoals in Zuid-Holland. Hier werden onder verantwoordelijkheid van D66-gedeputeerde Han Weber in 2017 maar liefst 13.504 kauwen door zogenaamde faunabeheerders afgeknald, volgens eigen opgave van de ‘mannen’ met geweren. In feite gaat het hier om hobbyjagers die zich tegenwoordig via faunabeheerplannen in allerlei bochten wringen hun hobby maatschappelijk verantwoord te doen lijken. Alleen de suggestie van schade is in de provincie Zuid-Holland al voldoende om voor maar liefst vijf jaar een ontheffing te kunnen krijgen. Hier is geen sprake van een laatste redmiddel, naar de geest van de wet, maar van een speeltje voor jagers. Misschien goed dit feit te kennen, voor als u in het stemhokje een hopelijk diervriendelijke keuze maakt.


Ohoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Ohoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs