Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kauwen vogelvrij?

Frank van Groen | dinsdag 19 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1064x

Kauwen zijn echte groepsdieren; slim, sociaal, gezellige vogels en leuk om naar te kijken. Sommige mensen ervaren echter overlast van kauwen, misschien wel juist omdat ze in groepen leven.

Schade?

Zo wordt het opereren van een flink aantal kauwen op gazons niet altijd gewaardeerd. Een egaal gazon kan namelijk wat meer structuur krijgen door het werk van kauwen. Ook rukken ze soms kiemplanten op akkers uit. In sommige provincies wordt de kauw daarom beschouwd als een soort die schade kan veroorzaken. Omdat verjaging niet altijd schijnt te helpen, worden soms, als laatste redmiddel, ontheffingen afgegeven om kauwen te schieten.

Jacht?

Dat grote aantallen kauwen nog steeds doodgeschoten worden in ons land vind ik onbegrijpelijk. Toch gebeurt het, zoals in Zuid-Holland. Hier werden onder verantwoordelijkheid van D66-gedeputeerde Han Weber in 2017 maar liefst 13.504 kauwen door zogenaamde faunabeheerders afgeknald, volgens eigen opgave van de ‘mannen’ met geweren. In feite gaat het hier om hobbyjagers die zich tegenwoordig via faunabeheerplannen in allerlei bochten wringen hun hobby maatschappelijk verantwoord te doen lijken. Alleen de suggestie van schade is in de provincie Zuid-Holland al voldoende om voor maar liefst vijf jaar een ontheffing te kunnen krijgen. Hier is geen sprake van een laatste redmiddel, naar de geest van de wet, maar van een speeltje voor jagers. Misschien goed dit feit te kennen, voor als u in het stemhokje een hopelijk diervriendelijke keuze maakt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs