Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Bron: Meino Zondervan

Door Meino Zondervan
It Fryske Gea

Stay tuned, beste kijkers

Meino Zondervan, It Fryske Gea | donderdag 7 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1044x

“JAHAAAA, de zeearenden zitten op hun nest. Oh, ze vliegen eraf. [volgen, volgen...] en ja, ze landen in een hoge boom. Wow, paring!” of “Hey, de arend reageert op die overvliegende sperwer.” Een kleine greep uit de kreten die ik meekrijg vanuit het veld.

Het beeld is ruimer dan hetgeen er voor de webcam gebeurt en de beleving een keer zo groot. En dat niet alleen. Tijdens het posten bij de locatie (op veilige afstand uiteraard) komen er buurtbewoners langs om een praatje te maken. Ik hoor hoe het fenomeen leeft en hoe iedereen de webcam-soap op zijn eigen manier beleeft tijdens een wandeling of fietstocht. Machtig!

Webcamhelden

Onze webcamhelden houden het spannend. Het oogt af en toe vrij rustig, maar dat kan ook plots omslaan. Het is met haviken namelijk zo dat het vrouwtje in de loop van maart steeds meer binding krijgt met de nestplaats, zoals mede-blogger Jan al benoemde in zijn vorige blog. Het havikvrouwtje lapt het nest op en wacht op prooiaanbreng van de man. De eerste paringen vinden al zo'n 50 dagen voor de daadwerkelijke eileg plaats, waarbij de paringsfrequentie de laatste 20 dagen toeneemt tot een gemiddelde van eenmaal per uur (yep, aan uithoudingsvermogen geen gebrek). Als oplettende kijker kan je op dat moment dan ook al haast voorspellen wanneer het leggen van het eerste ei begint. Daarnaast verraadt de houding van het vrouwtje dat ze er bijna aan toe is. Ze zit dan in een typerende houding bij het nest, in elkaar gedoken met uitgezette veren.

Back-up

Of slagen de zeearenden erin de haviken weg te klieren, omdat ze er moeite mee hebben deze toppredator als buren te hebben? Aan de andere kant is het ook een fantastisch nest om als back-up te hebben... genoeg reden om af en toe te buurten om te kijken of de haviken het een beetje op regel hebben. Althans als ik daar een menselijke gedachte op los mag laten.

Woningruil

Je weet never nooit niet hoe het gaat uitpakken, voor hetzelfde geld nemen de zeearenden het nest toch over. Wat mij betreft gaan we het beleven. Laat die dikke barnevelders het nest maar opeisen. Aan de overkant van de plas is nog een nest. Prima woningruil. De soap is nog lang niet afgelopen.

Meer weten over blogger Meino Zondervan >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs