Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wat is de planning?

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 5 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1024x

Het is 5 maart en we moeten nog wat geduld hebben wat betreft de nestkeuze van de havik en zeearend. Vorig jaar werd eind maart de definitieve keuze gemaakt, terwijl de zeearend normaliter eind februari tot eind maart met de leg van het 1e ei begint. Voor de havik is dit eind maart/april.

'Onze' havik was er vorig jaar vroeg bij en verraste ons 31 maart al met het eerste ei. De natuur is dit jaar echter een stuk verder dan vorig jaar, dus wie weet wat de planning is...

Spierballen showen om indruk te maken

Wat eerder werd al aangegeven, door vogelaars ter plaatse, dat het oude nest van de zeearenden (dus van vorig jaar) reeds is hersteld en (bijna) afgebouwd. Maar waarom dan het opvallende gedrag van deze imposante roofvogel ten opzichte de veel kleinere havik? Ze bezoeken het nest van de havik regelmatig, doen zelfs aan nestbouw en paren er! In mijn ogen straalt de dominantie ervan af en is het een wedstrijdje spierballen showen. Zou de nestkeuze niet al reeds gemaakt zijn, waardoor dit slechts imponerend gedrag is om te laten zien wie de sterkste is in dit gebied? We gaan het de komende weken zien.

Honkvast broeden

Het is trouwens wel mooi om te zien hoe plaatsgetrouw al deze roofvogels zijn, zowel de zeearend, havik, buizerd en sperwer. Vorig jaar hebben ze hier alle vier gebroed, vlak bij elkaar. Volgens mij allemaal succesvol en dit jaar zitten ze er weer, alle vier de soorten. Met de nodige strubbelingen en gevechten, maar toch... Hun voedselaanbod in de nabije omgeving (met 2500 ha laagveenmoeras in Nationaal Park de Alde Feanen) is méér dan toereikend en qua concurrentie hebben ze niet veel van elkaar te duchten. Toch laten ze ons heerlijk meegenieten van het onderlinge gekrakeel met al zijn excessen.

De natuur neemt haar tijd, dus voor ons zit er ook niets anders op dan rustig afwachten.

Meer weten over blogger Jan de Boer >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs