Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Spoedcursus groeien

Bernice Goffin | maandag 21 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 469x

Je bent een minimereltje, net uit het ei, nog helemaal kaal en blind. Maar tijd om bij te komen van het uitkomen heb je niet: binnen een week of twee wordt je geacht het nest te verlaten. Tijd voor een spoedcursus groeien voor onze vier mini’s.
De oogjes gaan al open!

Vier snaveltjes

Mooi nieuws, alle vier de eitjes zijn uitgekomen! De laatste had wel wat tijd nodig: pas een dag of twee na het eerste kuiken kondigde hij zich aan. Twee dagen lijkt weinig, maar als je zo snel groeit als merelkuikentjes is dat behoorlijk veel. Gelukkig vervult man merel zijn taak zeer goed door snavels vol lekkernijen aan te brengen. Zo is er voor alle vier de jongen genoeg te eten en kunnen ze hun pijlsnelle groei voortzetten.

 

Dat lus ik niet!

Het is interessant om te zien dat de ouders de laatste dagen opeens vaak met motjes komen aanzetten. Zou het met het weer te maken hebben? Zelf heb ik het idee dat ik sinds de buien meer motjes tegen gebouwen aangeplakt zie, gedwongen verscholen voor de regen. Hier zouden ze makkelijke prooi zijn voor de merels. Het enige nadeel is dat die vleugeltjes er niet zo makkelijk ingaan: het kost soms tientallen pogingen om een motje bij een kuuk naar binnen te krijgen, zoals het clipje van Emil mooi illustreert. Gelukkig komen er tussendoor ook nog snavels met wormpjes, rupsjes en ander klein grut binnen.

 

Goed onderweg

De mereltjes zijn al groter geworden en de eerste ontwikkelingen richting een volwassen vogel zijn al zichtbaar. De oogjes beginnen open te gaan en op de vleugeltjes is al te zien dat er kleine pinnetjes groeien, de zogenaamde ‘bloedspoelen’, waar de veertjes uit zullen komen. Binnen 2 á 3 dagen kunnen we als het goed is de eerste stukjes veer uit de bovenkant van de bloedspoelen zien barsten. Vanaf dan gaat het héél hard: de veren komen binnen enkele dagen tevoorschijn en de kuikens beginnen al gauw te oefenen met fladderen. Kom zeker elke dag even mee kijken en genieten van de merels, want ze groeien zo hard: voor je het weet zijn ze er alweer vandoor! 

Hier zijn de kleine pinnetjes waar de veren uit gaan komen, de bloedspoelen, al goed te zien.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs