Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Spektakel in de hooiberg

Mark Hessels | zaterdag 4 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 826x

Terwijl iedereen hoopvol op het eerste eitje van onze kerkuilen zat te wachten ontstond er opeens spektakel van een hele andere orde in de hooiberg. Midden in de nacht dus door vrijwel iedereen gemist maar terug te zien in een prachtige clip.
Buurvrouw bosuil op bezoek in de hooiberg

DRUKTE VAN BELANG

De kerkuilen hebben natuurlijk een mooi plekje gevonden, maar meestal ben je dan ook niet alleen en hebben anderen dat ook wel in de gaten. Hun territorium ligt tussen ca. 10 bosuil-territoria in en de dichtstbijzijnde ligt strak tegen ons erf aan. En hoewel hun jachtgedrag heel verschillend is is de kans om elkaar dan volledig te ontlopen natuurlijk wel erg klein.

 

RECHT VAN DE STERKSTE ?

De gemiddelde bosuil is een fractie groter dan de gemiddelde kerkuil, maar wel een stuk sterker. Er zijn dan ook wel gevallen bekend waar de bosuil een kerkuil vangt en doodt. Toch zijn er ook voldoende momenten dat een kerkuil met succes een bosuil verjaagt. In de afgelopen jaren hebben we dat hier ook al een paar keer op film vastgelegd. Als het krachtverschil niet te groot is gaat het er dus ook vooral om wie er het meest te verliezen heeft. Je vecht over het algemeen net even iets feller om je goede plek te behouden en de bosuil maakt ook een risico-inschatting dat zij zelfs bij een overwinning toch beschadigd uit de strijd kan komen.

 

DE BOSUILEN ZIJN VAN SLAG

Er is duidelijk iets mis in het bosuil-territorium naast ons erf. Sinds 2 weken is het mannetje continu aan het roepen zelfs overdag. Het vrouwtje roept vooral ’s nachts ook volop mee. Wij hadden al even het vermoeden dat hun legsel mislukt is en hoewel ze daar waarschijnlijk geen verdriet over ervaren zijn hun hormonen natuurlijk wel flink in de war. In plaats van broeden en jongen verzorgen zitten ze nu een beetje met hun ziel onder hun armen uhh.. vleugels.

 

BUURTJE PESTEN

Wat ook de reden is, vrouw bosuil duikt dus opeens op in de hooiberg en dan breekt de pleuris uit. De kerkuil in de kast heeft haar gehoord en staat stijf van de adrenaline klaar voor het gevecht. De andere kerkuil schat in dat de beste verdediging vanuit de kast kan worden gevoerd en vlucht naar binnen waar uit pure stress de beide partners elkaar bijna te lijf gaan. Gelukkig herkennen ze elkaar tijdig; goed dat ze de laatste tijd zoveel samen hebben doorgebracht. Tijd om zich op de indringer te richten.

Vrouw bosuil twijfelt duidelijk en komt zelfs nog dichterbij om de kast te bekijken. Toch durft ze het niet aan om de kast ook in te gaan. Na een paar minuten bezinning kiest ze toch om het conflict niet aan te gaan en verlaat de hooiberg. Verrassend snel daarna zit de eerste kerkuil al weer buiten om te zien of het echt allemaal voorbij is.

 

EN HOE NU VERDER ?

Bij alle voorgaande confrontaties hier werd de bosuil actief verjaagd en keerde daarna niet meer terug. Nu is ze natuurlijk uit zichzelf vertrokken. Of dit betekent dat ze nog een poging zal gaan wagen kunnen we alleen maar afwachten. Dus naast de spanning over het eerste ei hebben wij als kijkers er nu nog een zorg bij….

De kerkuilen maken niet de indruk dat ze er echt wakker van liggen/zitten. Vandaag werd gewoon in diepe rust samen doorgebracht.

Bekijk uiteraard ook het prachtige clipje dat hier bij hoort, met de titel 'spektakel in de hooiberg'.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs