Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Slechtvalkkuikens

Margot de Kam | dinsdag 3 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 287x

Het eerste slechtvalkkuiken is uit het ei! Het gebeurde om 7:21, terwijl BVE, de vader, erbij was. Update : Het tweede kuiken kwam om 13:35. Kuiken drie was er om 17:00 uur. Binnen 10 uur allemaal uit het ei! Dat is prachtig. Ze kunnen heel mooi samen groeien.
3 mei om 17:01

Piepjes

We zagen het zondagavond beginnen. Vrouw slechtvalk NS, genoemd naar haar ringletters, ging vaker en harder husselen met de eitjes. Maandagmiddag konden we piepjes horen vanuit de eitjes.

Er zit een vlies om het kuiken in het ei. Tussen dat vlies en de schaal is een luchtkamer. Dat vlies wordt als eerste aangeprikt. Met hulp van het eitandje, dat Marieke beschreef in haar blog Bevrijdingsdag. Eenmaal door het vliesje dan neemt het kuiken zijn eerste hapje lucht en piept. Nog helemaal omgeven door de schaal.

De ouders horen dat al eerder dan wij en gaan flink husselen om de kuikens te stimuleren. Ook de broertjes en zusjes in hun eitjes horen het gepiep en worden hierdoor aangewakkerd.

 

Het kuiken draait een rondje in het ei

Uiteindelijk maken ze na ongeveer een dag het eerste gaatje in de schaal. Dan kan het nog 24-48 uur duren voor hij al draaiend en zich afzettend met vleugels en pootjes de hele schaal heeft doorboord.

Het kuiken moet tussendoor veel rusten. Het komt doodmoe, een beetje nat en roze uit het ei. De moeder of, zoals vandaag bij de eerste, de vader, neemt het vaak direct onder zich. Al snel drogen de donsveertjes en is het een prachtig wit pluizenbolletje. Zo klein, 35-40 gram, nog (half)blind en geheel afhankelijk, maar sterk genoeg om het gehussel over het grint makkelijk aan te kunnen.

Het hoeft de eerste dag nog niet te eten. De ouders zullen het meestal wel proberen, met ieniemienie kleine hapjes.

 

piepjes te horen


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs