Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Bevrijdingsdag

Marieke van den Heuvel | donderdag 28 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 532x

Nog een klein weekje en dan vieren wij bevrijdingsdag. Ook voor de slechtvalkkuikens komt Bevrijdingsdag er aan. Alleen weten we nog niet welke dag dat zal zijn. Het zijn de laatste loodjes voor de slechtvalkkuikens in het ei.
Hatchspier in het nekje van een slechtvalkkuiken www.falcoperegrinus.eu

Om zich uit het ei te bevrijden is nog een hele klus voor ze. Gelukkig krijgen ze hier hulpmiddelen voor mee van moeder natuur.

Musculus complexus

Of te wel de hatchspier. Hatchen is het Engelse woord voor uitkomen. Deze spier speelt een belangrijke rol bij het uitkomen. De spier geeft het slechtvalkkuiken de kracht om zijn kopje zo te bewegen dat het de eischaal kan breken. Na de bevrijding uit het ei zorgt de spier ook voor controle over de bewegingen van het kopje en de spanning in het nekje zodat het slechtvalkkuiken kan bedelen voor voedsel en zijn kopje overeind kan houden. Bijzonder is dat de hatchspier ook zeer belangrijk is voor de overlevingskansen van het jongste kuiken uit het nest. Uit onderzoek  blijkt dat de jongste kuikens relatief de grootste hatchspier hebben. Aan het laatste ei wordt door het vrouwtje meer testosteron , het mannelijk geslachtshormoon, meegeven. Daarmee wordt de hatchspier sterker. Hierdoor kan het jongste slechtvalkkuiken sneller uit zijn ei breken en zo de achterstand op zijn broers en zussen klein houden. Ook kan het zijn kopje langer omhoog houden en langer om voedsel bedelen. Meer voedsel is sneller groeien!

Eitand

Voor het slechtvalkkuiken is het nog een hele tour om zich te bevrijden uit het ei. Voor hem of haar is  de eischaal een sterke barrière. Om de eischaal te breken, heeft het slechtvalkkuiken een speciale tand op zijn snaveltje. De eitand. Een klein bultje vlakbij de punt van de snavel. Met dit hulpmiddel maakt het slechtvalkkuiken gaatjes in de eischaal. De eitand blijft niet zitten. Als het kuiken zich heeft bevrijd uit het ei, valt deze er af. Hij heeft het niet meer nodig.

Nu maar afwachten tot het Bevrijdingsdag is!

 

 

Eitand, witte bultje, op snavel www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs