Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Caroline Walta

Door Arda van der Lee
STORK

Sissen helpt niet

Arda van der Lee, STORK | donderdag 11 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Ooievaars maken nauwelijks geluid, afgezien van een zacht sissen dat slechts op korte afstand hoorbaar is. Des te luidruchtiger is het klepperen met de snavel. Dat maakt pas indruk!
Wim van Nee

Vogels produceren geluiden niet met hun stembanden, maar met behulp van de zogenoemde syrinx. Deze bevindt zich aan het eind van de luchtpijp, waar die zich splitst naar de 2 longen. Enkele families, zoals sommige pinguïns, ooievaars en gieren hebben geen syrinx.

Daarom kleppert een ooievaar dus. Hiervoor gooit de ooievaar zijn kop achterover en slaat de twee snavelhelften tegen elkaar. Mannetjes bakenen zo hun territorium af. Als het vrouwtje komt begroet hij haar op dezelfde manier. Bij een paartje ooievaars behoort het klepperen echt tot het begroetingsceremonieel.

Wegwezen

Op het filmpje van o.a. 6 maart is ook duidelijk te zien en te horen dat het klepperen wordt gebruikt om vreemde ooievaars duidelijk te maken dat zij niets op dit nest te zoeken hebben. Dat maakt toch veel meer indruk dan zachtjes sissen "wegwezen hier, dit nessssst isssss van mij".


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht