Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Seizoenssamenvatting Slechtvalken De Mortel

Margot de Kam | vrijdag 29 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 453x

De slechtvalken van de Mortel hebben geen broedsel dit jaar. De cams gaan sluiten op zaterdagavond 30 april om 24:00.

De situatie bij de Mortelvalken is nu weer rustig. Hormonen bij alle slechtvalken temperen rond deze tijd. Man en Vrouw slechtvalk van de Mortel hebben hun territorium behouden. Zij gaan tot volgend seizoen verder met hun leven. Als we iets bijzonders vernemen melden we dat.

 

Het seizoen samengevat:

 

Onrust vanaf start seizoen

Vanaf de start van het seizoen op 25 februari zagen we al steeds onrust bij de slechtvalken. Vooral V, vrouw slechtvalk, stond veel op het rooster bij de kast in dreigende houding luid te schreeuwen naar tegenstanders hoog in de lucht, die wij vaak niet op de webcams zagen. Al op 26 februari werd door iemand die ter plekke was gemeld dat er drie valken in de lucht waren.

 

Baltsgedrag

Tegelijkertijd zagen we ook baltsgedrag: man slechtvalk M bracht met regelmaat prooi voor zijn vrouw. V overnachtte in de kast. Beiden hadden aandacht voor de kuil in de kast waar hun eieren moesten komen. Er waren baltsgesprekken bij de kuil ook. Waarbij beide valken naar elkaar buigen richting de nestkom, soms elkaars snavel aanrakend.

 

Maar het waren niet altijd baltsgesprekken.

 

Dreigen

Er werd ook overlegd in de kast, door beiden naar buiten kijkend en er werden door beiden ook vanuit de kast dreigende houdingen naar buiten aangenomen. Als ze daarbij luid roepend halve rondjes van links naar rechts draaien en telkens één voet hoog optillen, dan staan ze te dreigen naar een soortgenoot.

 

Strijd

Op 14 en vooral 17 maart de hele middag en avond tot donker, kwam een agressieve vrouwelijke slechtvalk te dichtbij de toren. Er waren aanvalsvluchten op V, die steeds op het rooster van de kast kwam. Want daar gaat het over. De andere slechtvalk wil die kast. Zulke aanvaringen gaan vaak om leven of dood. De winnaar van de kast heeft de toren en 3 km luchtruim in de omtrek. En gaat ook meestal met de overlevende partner verder. 17 maart kwam V na een zware dag vol strijd moe terug naar de kast.

Na onrustige dagen was het op 27 maart weer een hele middag raak met aanvallen op V bij de kast. 3 april ‘s morgens was er een gevecht naast de kast, waarbij de twee vechtende vrouwtjes de één de ander bij de klauwen grijpt. Dat is serieus. Beiden kunnen elkaar dodelijk verwonden. Er werd de hele dag doorgevochten met aanvallen in de lucht en bij de kast, waarna aan het eind van de dag weer zo’n klauw op klauw gevecht was. V kwam ’s avonds terug naar de kast, had haar territorium behouden, maar had een flinke wond aan de kop, er was duidelijk een klauw van snavel tot kruin over haar kop gegaan. Gelukkig was daar M, man slechtvalk, die haar van voldoende voedsel voorzag, zodat ze wonderlijk goed herstelde. Haar oogrand is goed herstellende, het oog zelf inclusief het knipvlies is niet beschadigd.

 

Geen eitjes

Het is aannemelijk dat door de voortdurende onrust in de baltstijd bij V de eicellen niet tot rijping zijn gekomen of voortijdig zijn afgestoten. Zij heeft na de gevechten moeten herstellen, en tegelijkertijd nog steeds haar territorium moeten verdedigen. De ergste dreiging leek voorbij, maar we bleven dagelijks veel onrustig en dreigend gedrag zien van V. Er zijn ook veel zwervende slechtvalken in de lucht. Zij kunnen allen op die mooie broedlokatie uit zijn.

 

Balts en agressie hormonen

Hormonen die baltsgedrag veroorzaken, lokken ook territoriumdrift en agressie uit. Deze hormonen doven eind april, begin mei steeds meer uit. Het wordt tijd om naar de overgang tot de rui te gaan. Dan is de voortplantingsdrift voorbij, dat geldt ook voor de zwervenden.

We hopen op een rustig jaar verder voor de slechtvalken. We zien dat er weer rust en controle is.

 

Slechtvalken Rijksmuseum Amsterdam

In Amsterdam verwachten we binnenkort kuikens. Dus blijf vooral kijken. Lees ook blog over aanstaande kuikens: Bevrijdingsdag.

 

oog en knipvlies intact

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs