Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Seizoen 2023: Het waren vijf fantastische maanden

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 29 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 188x

Volgens mij is er geen betere titel voor het seizoen van de kerkuilen van Beleef de Lente 2023. Het seizoen loopt nu echt naar het einde, maar wat heb ik genoten van ons zestal.
MM

 

Het seizoen begon vroeg en we kunnen nog dagelijks genieten van de jonge kerkuilen in de kast. Heel bijzonder dit jaar is het uitvliegen geweest. Doordat man en vrouw kerkuil eerder aan hun broedseizoen begonnen zijn, konden wij als kijkers van Beleef de Lente extra genieten van het uitvliegen en het oefenen van de skills van de jongen in de hooiberg. Dit hebben wij niet eerder zo lang kunnen volgen. Het leverde vertederende beelden en prachtige clips op. De kerkuilen hebben ons een prachtige inkijk gegeven in hun broedseizoen. Uiteraard ook dit jaar weer een traan door het verlies van mijn mentor Johan de Jong en het kleine kuiken 7. Maar we eindigen met mooie beelden. En hopelijk treffen we elkaar hier weer in het voorjaar van 2024!

VOGELBESCHERMING NEDERLAND

In dit laatste blog wil ik namens Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland Vogelbescherming bedanken voor de mooie beelden en alle tijd, energie en geld die ze hierin gestoken hebben. Ook een bedankje aan Arjan, Louis en Ottolien die ons altijd met raad en daad hebben bijgestaan tijdens Beleef de Lente 2023. En ook een bedankje aan de technische mensen die zorgden voor het doorzetten van de beelden en het oplossen van problemen.

KIJKERS EN DE CLUBHUIZERS

U als kijker danken we voor de geweldige sfeer in de chat, de vele leuke reacties op de blogs, de tientallen vragen die jullie ons stelden, het hield ons van de straat, en die er ook voor zorgden dat iets dat wij niet zagen, wij later toch te zien of te horen kregen door middel van het aanleveren van tips, waardoor de clipmakers weer mooie beelden konden maken, de ontelbare likes en gewoon het gezellige geklets over van alles en nog wat, maar toch vooral over de hoofdrolspelers. Want dat is wat u deelt met ons: de liefde voor deze toch wel heel bijzondere vogel, de kerkuil!

ONDERZOEK

En een grote blijk van waardering voor eenieder die meegeholpen heeft aan het onderzoek voor de kerkuil. Een speciale dankjewel aan: Annabel, Birdie, Bossie, Boswerk, Coby, Corijntje, Eli, Lena, Teckeltje, Tiktak,  Uiltje, Heike, Nigue, Opa en Volgster de Sheetvullers, die hun waarnemingen dagelijks noteerden, waardoor we weer veel gegevens konden verzamelen.

TEAM KERKUIL

Dan rest mij om het kerkuilenteam te bedanken voor ieders tomeloze inzet en de prettige jarenlange samenwerking. We zijn een geolied team, vaak met een lach, soms met een traan, maar vooral het er zijn voor elkaar, zodat wij wederom een bijzonder seizoen konden maken van de kerkuil in 2023. Bedankt Ed en Marijke onze clipmakers voor de mooie beelden waar jullie ons mee verwend hebben, onze moderatie 11 en 13 en 18 wier ogen en oren geen moment de aandacht lieten verslappen en die er mede zorgden voor een ontspannen sfeer in de chat. Huisfotograaf André en de bloggers Ben, Bernice en Mark, en verder Ann en Marijke en Lena onze sheet coördinatoren en muizenspeurders en natuurlijk niet te vergeten Natuurhoeve Grenslicht.

Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs! 

 

 

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs