Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Schoolekster - Boerenlandvogels

Door Jessica van Zetten

Scholekster in bange tijden

Jessica van Zetten | dinsdag 21 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

Na alle consternatie bij het nest van de merel, speelde zich bij de scholekster afgelopen dagen ook een doemscenario af....
Gehavende eieren of toch niet?

Kauwtjes op eiereiland

Twee kauwtjes brachten gister een bezoek aan het eiereiland terwijl een van de oudervogels van het nest afgestapt was. Zoals in het filmpje van Bonnie te zien is, ging een van de kauwtjes behoorlijk hardhandig met de eieren om. Omdat we ons enigszins zorgen maakten,  is een van de leden van Team Boerenlandvogels een kijkje gaan nemen bij het nest. En die nam de bovenstaande foto. 

Kuikentjes of niet?

Als je goed kijkt naar de foto, dan kan je zien dat de randjes van de ingepikte eierschaal naar boven komen. Dit betekent dat het jong met zijn eiertand vanaf de onderkant aan het pikken is geweest. En dat betekent ook, dat het jong heel snel uit het ei gaat komen. Eigenlijk zou een gezond kuiken er niet langer dan 24 uur over moeten doen om het ei open te pikken en er uit te kruipen. Met andere woorden: we verwachten de kuikens ieder moment! 

Neem morgen een kijkje...

En geniet (hopelijk) met ons van de eerste periode van de scholekster kuikens. Scholeksters zijn uiteraard ook nestvlieders, maar de methode van voeren is bij de scholeksters in het begin een klein beetje anders. In eerste instantie zullen de ouders het voedsel komen brengen, waardoor de kuikens met een beetje geluk op het eiereiland blijven zitten. Recht voor onze camera! Een slag om de arm, want je weet het nooit, maar met een beetje mazzel kunnen we nog wat leuke dagen tegemoet zien. 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs