Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Petjes

Roos Tol | zondag 12 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1025x

Een matkop is geen glanskop, een zwartkop is geen zwartkopmees (en zelfs geen mees), de zwartkopmees komt in Nederland niet voor maar de zwarte mees wel. Zo. Maar dat wist u natuurlijk allemaal allang. Ik nu ook!

Kortgeleden verscheen een sierlijk grijsbruin vogeltje met een bruin petje voor het eerst bij de vijver voor de camera. Het bleek Vrouw Zwartkop te zijn. Inmiddels is ook de meerdere tinten grijze Man Zwartkop met, inderdaad, een zwart petje, vaste bezoeker bij de vijver. Op 8 en 10 april werden ze geëerd in een filmpje van Ed. Tot dan toe had ikzelf nog nooit een zwartkop gezien. Tijd om dit meesje eens nader te bestuderen, dacht ik - in de veronderstelling dat de zwartkop dezelfde is als de zwartkopmees.

Geen mees

Maar nee. De zwartkop (Sylvia atricapilla) is een grasmusachtige zangvogel uit de orde der zangers. Dus geen mees. Zijn prachtige zang wordt in “Handboek Vogels van Nederland” omschreven als: lijsterachtig met aan het einde heldere fluittonen. Daar staan mooie opnames van op internet, bijvoorbeeld bij Vogelbescherming Nederland. Niet verwarren met de zang van de tuinfluiter, die heeft die eindtune niet. Dus, nu herkennen we voortaan de zang van de zwartkop bij de vijver. Deksels, weer wat geleerd!
Bovendien is het ook om te zien een heel mooi vogeltje. Subtiel.

Zwartkopweetjes

De zwartkop eet tijdens het broedseizoen vooral insecten. Daarbuiten ook bessen en andere vruchten. Hij gaat graag in bad (is uit BDL-observaties gebleken). Man zwartkop maakt voor de vrouw een aantal “startjes” voor een nest, waaruit de vrouw er eentje kiest. Daarna maken ze het nest samen af. Ze broeden laag in braamstruiken, dicht doornig struikgewas of meidoornhagen. Zijn monogaam en hebben een paarband voor in ieder geval één broedseizoen. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika en komen tegen half april weer hier.

Graag tot ziens

Welkom thuis zwartkop, en pas op voor die andere bezoeker, de zwarte met de witte voetjes die ook al op de film staat… We zien je graag en neem de kinders ook gezellig mee, over een aantal weken?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs