Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Openingsscène.....

Johan Arts | zondag 18 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1736x

En dan begint het echt. Het is als in een film met een pakkende openingsscène........Een zonovergoten dag met een close up van parende Slechtvalken! Hoe treffender kun je Beleef de Lente beginnen? Op naar het eerste ei! Maar hoe ontstaat nu zo'n ei? Hoe gaat de bevruchting in zijn werk?
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

En dan is het al meteen zover: man en vrouw hebben elkaar weer getroffen en zijn inmiddels met hun paringsritueel begonnen. Het ultieme startsignaal van Beleef de Lente, of niet soms?

Op naar het eerste ei, dat op zichzelf al een hele weg moet afleggen alvorens  "klaar"  te zijn.

De reis begint in de eierstok (ovarium) als klein celletje met eigeel. Dit celletje noemen we een follikel. Van deze follikels treffen we zo'n 3000 á 4000 aan in de eierstok. De lange reis van de rijpe eicel door de eileider, ook wel oviduct genoemd, begint met de bevruchting in een soort trechtervormige opvangruimte, het infundibulum genaamd. De zaadcellen hebben hiervoor helemaal vanaf de cloaca naar deze trechter moeten zwemmen, slechts 1 zaadcel is de gelukkige om de bevruchting te laten plaatsvinden. De resterende zaadcellen wacht een vroegtijdig overlijden.  Het bevruchtingsproces duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, waarna de reis verder gaat in de richting van het magnum.  Hier wordt het ei voorzien van eiwit, een proces van ongeveer 2 á 3 uur, waarna de reis voortgezet wordt naar het isthmus voor de aanmaak van 2 schaalmembranen, wat ook alweer een proces van 2 á 3 uur is. 

Als laatste moet het ei uiteraard van een harde laag voorzien worden, oftewel de schaal. Dit gebeurt binnen 18 tot 26 uur. De schaal bestaat voor 95% uit calciumcarbonaat, voor 4% uit eiwit en voor 1% uit magnesiumchloride en calciumfosfaat. Na dit hele proces is het ei klaar om gelegd te worden. Ten gevolge van afkoeling van het ei t.o.v. de eerdere, ideale lichaamstemperatuur krimpt de inhoud van het ei een beetje, waardoor de schaalmembranen aan de stompe zijde uiteengaan en een luchtkamer verschijnt.

Tot zover de ontwikkeling van een ei, een hele onderneming zoals jullie kunnen zien!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs