Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Op eieren lopen

Linda Persoon | vrijdag 30 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 482x

Hoewel broeden bij de torenvalk vooral vrouwenwerk is, wil onze Man Torenvalk toch ook graag zijn steentje bijdragen. Je bent een geëmancipeerde torenvalk of niet! Helaas voor onze broedlustige Man kan hij enkel als Vrouw goed gemutst is (of heel nodig moet plassen) even op de eitjes zitten.

In het laatste blog van Sienna was al te lezen dat de vrouw voor het broeden haar broedplek op de borst gebruikt en de eieren regelmatig rolt voor een regelmatige warmteverdeling.

In het ei

Wat gebeurt er eigenlijk precies in zo’n ei? Al voor het ei gelegd is, heeft in de eierstok van de moedervogel de eerste celdeling plaatsgevonden. Er zijn verschillende groepjes cellen ontstaan die zich bevinden op de kiemschijf, dat is een plekje op de dooier waaruit het kuiken zal ontstaan. Zodra het broeden begint zullen uit deze verschillende groepjes cellen het begin van de hersenen, spijsvertering en wervels onstaan. In de dagen daarna worden al snel de vleugels, benen en snavel met eitand gevormd. Het hartje van het kuikentje-in-wording gaat ook al vrij snel kloppen, in kippeneieren is dat al op dag 3! In de eerste dagen na de eileg ontwikkelt zich zo een compleet kuikentje. De volgende periode van het broeden bestaat vooral uit groeien. De laatste dagen voor het uitkomen wordt de dooierzak, waar het kuiken al die tijd zijn voeding uit kreeg, opgenomen door het lichaam. En dan is het tijd om geboren te worden!

Specialisme

Het lijkt of dit allemaal vanzelf gaat maar hier komt de taak van de ouder in beeld. Broeden is namelijk niet alleen maar wat zitten luieren op je eieren. Door het keren van de eieren worden warmte en vloeistoffen goed verdeeld wat voor een goede ontwikkeling van het kuiken zorgt. Ook blijft de dooier met het kuiken door het draaien mooi in het midden zodat het niet blijft kleven aan een wand van het ei. Broeden is dus nog best een specialisme, logisch dat Vrouw Torenvalk dit erg serieus neemt.

 

Het duurt nog wel een tijdje voor de eieren uit komen. Voorlopig zal Man Torenvalk dus nog wel even op eieren moeten lopen in de buurt van zijn Vrouw. Geniet ondertussen van de beelden en het clipje waarin Man probeert ook zijn momentje te pakken.

Clip door onze clipmaker Lisa


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs