Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

We gaan een rustige tijd tegemoet

Sienna Obdeijn | maandag 26 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 471x

De broedduur van een torenvalk duurt tussen de 27 en 31 dagen, dus de komende tijd zal het rustig zijn in de kast. Mevrouw Torenvalk zal het broeden vrijwel alleen doen. Natuurlijk zal zij verzorgd worden door meneer Torenvalk.
Foto: Jelle de Jong

Rustig aan het broeden

Voor het broeden gebruiken vogels, zo ook de torenvalk, een zogenaamde broedvlek. Dit is een plek op de borst die wat dunner bekleed raakt met veren. Veren isoleren natuurlijk erg goed de warmte wanneer dit nodig is, maar tijdens het broeden moet deze warmte juist afgegeven worden aan de eieren. De huid op de borst/buik van mevrouw Torenvalk zorgt ervoor dat er veel warmte afgegeven wordt aan de eieren.

Daarnaast zal mevrouw Torenvalk af en toe met de eieren gaan rollen. Dit doet ze heel voorzichtig. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het kuiken dat de eieren af en toe gedraaid worden. De eieren worden omgedraaid en van positie in het nest verwisseld, om de temperatuur zo gelijk mogelijk te verdelen.

Genieten van de rust

Meneer en mevrouw Torenvalk kunnen nog maar beter eventjes genieten van de rust, want over ruim drie weken zullen er hongerige snaveltjes in het nest bedelen om steeds meer voedsel. Wij wachten in spanning op de komst van de kuikens, jullie ook?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs