Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Ouder op het nest in Venzelderheide

Door Leo Daanen
Stork

Ook hier, ons eerste rondje

Leo Daanen, STORK | dinsdag 26 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 761x

Wim heeft al een prachtig mooi blog geplaatst over de eerste ronde ooievaars ringen samen met Annemieke, ook wij hebben inmiddels vorige week ook ons eerste rondje gedaan.
Foto Geert Kroon: van Li. naar Re. Zus Maria, Leo, Piet Kroon (vader van Geert) en zwager Richard. En ja hoor, dit is wel . . .2,5 meter, i.pv. 1,5 ;-)

Meneer Rutte

Wim heeft het in zijn blog “de eerste ronde” ook al gehad over de coronacrisis en ja daar hebben we allemaal mee te maken. Maar wat Mark Rutte zegt, samen moeten we het doen en daar heeft hij wel gelijk in. Goede afspraken maken, geen publiek en de mensen die erbij zijn, zoals eigenaren en ouders, natuurlijk op gepaste afstand. Zoals je op bovenstaande foto ziet, houden wij (zus Maria en zwager Richard) ook zeker die 1,5 meter minimaal in acht. De eigenaren Karin en Geert en Geerts vader Piet, stonden allen op enkele meters afstand van het ringen af, doen we het goed zo Meneer Rutte ? ;-)  

Coronakapsel ?

De oudervogel (zie foto boven) blijft zo lang mogelijk ter bescherming bij de kuikens, want ja wat komen daar voor rare mensen aan in zo’n dom stalen bakje?! Joh wat is dat nou, dat lijken wel twee oudijzerhandelaren, die zullen met dat ding toch niet mijn stalen nest meenemen? Nee ik blijf nog even wachten hoor en als het mij niet bevalt, krijgen ze een lading witte smurrie over zich heen.

Als we er bijna zijn kijkt de ooievaar alsof 'ie wil zeggen, hé nou zie ik het, dat zijn diezelfde twee als vorig jaar, alleen heeft die ringer nu wel een coronakapsel zie ik haha, kaal bolletje joh, en weg is 'ie. Even uitleg over coronakapsel: omdat mijn kapster ook niet mocht knippen, heb ik zelf de tondeuse maar ter hand genomen, standje twee is 3mm ongeveer. Bevalt me prima haha, sorry Marlou.

Onjeklonje!

En dan komen we met onze twee koppies boven het nest uit en zien wij ook twee koppies. Twee mooie gezonde kuikens op het nest, alhoewel er eentje best wel een grote bek had. Nou ja niet in de letterlijke zin haha, maar figuurlijk gezien. Het leek ook of die wilde zeggen, ik ben blij dat jullie er zijn. Oh ja, er lag ook nog één ei wat niet uitgekomen was op het nest. Deze nemen we altijd mee en controleren deze thuis op bevruchting of niet. En nee het is geen 4711, of wat ze vroeger ook wel zeiden “Onjeklonje” wat je dan ruikt als je dat ei opent.

Op bijgaande foto zie je dat er toch een kuiken in zat, wat half volgroeid was en ook de dooierzak nog te zien is. Smakelijk eten voor als je nu aan tafel zit haha. Het kuiken met de grote bek, had zelfs een bult in de keelzak, zoveel troep zat erin. Deze troep hebben we met water opgelost en verwijderd, zodat deze weer fatsoenlijk kan eten en slikken. Doen we vaker zo.

“De Groentjes”

Ook in Gennep gaan we nog ringen, maar wanneer, dat zeg ik lekker niet ;-) Nee grapje hoor, maar vanwege de corona mogen we dat niet kenbaar maken helaas, dit om toeschouwers te mijden. Ook erg jammer voor de “Groentjes”; dit zijn de jeugd IVN’ertjes van Gennep en omgeving, die er normaal elk jaar bij zijn. Helaas jongens en meisjes en excuses namens Ons en Stork. Volgend jaar doen we het dunnetjes over. Jan-Willem gaat wel mee en samen zullen we er een mooi verslagje/blog/vlog of zo van maken.

Jan-Willem vergeet je mondkapje niet hé!

Ik zou tegen de kijkers willen zeggen, hou het de komende tijd elke dag laat in de middag maar in de gaten, wie weet zien jullie mij live in beeld om de ooitjes van bed te lichten.

Kijk hier voor een verslagje van de Gelderlander en de Limburger over Ottersum.

Groetjes, Leo.

Foto Leo: Collage van dagje ringen in Venzelderheide en Ottersum.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs