Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De eerste ronde

Wim van Nee, STORK | zondag 24 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 769x

21 mei 2020, zo vroeg in het seizoen zijn we nog niet eerder op pad geweest om jonge ooievaars te ringen. En dat op een moment dat het derde achtereenvolgende droge voorseizoen een feit is.
Zeldzaam, nest met vijf jongen.

En zo zijn we afgelopen donderdag onze eerste ringronde gaan doen. Op tijd op, want het beloofde een heel warme dag te gaan worden. Terwijl je dan onderweg bent, mijmer je een beetje over alles wat er over het ringen gezegd, gevraagd en gedacht wordt.

Genoeg

We horen wel eens: Weten jullie nu nog niet genoeg? Wordt het geen tijd om met het ringen te stoppen? Daar denken we zelf natuurlijk ook over na. We weten een heleboel over het verleden, we weten nog niets over de toekomst. Daarop moeten we dus anticiperen. Alleen dan kun je over een langere periode ontwikkelingen volgen en veranderingen waarnemen. En aan de bel trekken, als er iets verontrustends gebeurt. Een ooievaar is een lang levende vogel. Een nestjong dat nu geringd wordt, zorgt misschien wel 30 jaar lang voor informatie.

We gaan niet ringen omdat dat zo leuk is. Het is natuurlijk geweldig om te doen en te zien, maar ‘leuk’ is nooit het doel. Er wordt geringd om onderzoek mogelijk te maken naar trekgedrag, overleving, reproductie of spreiding over het land. Je krijgt ook inzicht in de ontwikkeling van een populatie over een langere termijn en je merkt veranderingen in trekgedrag op.

Achterliggend doel

Zo heeft het ringen van vogels altijd een achterliggend doel. Dat betekent ook dat er niet te pas en te onpas geringd wordt. We willen niet méér handelingen aan de vogels doen, dan nodig is. Een klein deel van de jonge ooievaars ringen is genoeg om voldoende informatie te verzamelen over de hele populatie. Het  ringen gebeurt met de juiste spreiding en dekking over het land. Bij de ooievaars wordt daar ruimschoots aan voldaan. Het is dus niet nodig en zelfs niet wenselijk om alles te ringen.

Seizoen 2020

Met de coronacrisis lijkt het voorzichtig een goede kant op te gaan, maar iedereen heeft nog steeds te maken met gedragsregels. Dat geldt natuurlijk ook voor het ringen van vogels. Het gevolg daarvan zal zijn, dat er dit seizoen minder geringd gaat worden en in sommige regio’s zelfs helemaal niet. Ook zal er geen publiek bij aanwezig mogen zijn.

Vijf

Terug naar afgelopen donderdag. Op het derde nest waar we naar boven gingen, troffen we vijf jongen. En dat is bijzonder, als je bedenkt dat het gemiddelde over het hele land ongeveer 1,5 is.

Wim van Nee
STORK

 

Verzamelen van biometrische gegevens, vast onderdeel tijdens het ringen.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs