Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Onverwacht bezoek!

Renée | donderdag 19 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 766x

Er loopt een vreemde door jouw voortuin, gaat zitten op jouw houten bankje en kijkt door jouw raam naar binnen...wat zou jij doen? De deur openen om gedag te zeggen of je verstoppen achter het gordijn...
V maakt zich groot

Wat deed Vrouw bosuil?

Vrouw bosuil (V) kreeg vannacht onverwacht visite van een soortgenoot. (zie clip "een vreemde snuiter"). Eerst dacht ze dat het Man bosuil (M) was. Ze riep naar hem in de hoop dat hij een prooi kwam brengen. Maar de uil op de tak had geen prooi en riep ook niet terug...

De vreemde uil kwam en ging een aantal keer, zat op verschillende takken, bekeek de kast van boven, van opzij en van voren en gluurde zelfs even naar binnen. Maar zei niks...

V zat redelijk rustig in de kast tijdens die bezoekjes. Ze was wel alert, keek af en toe naar buiten om te zien wat de vreemde uil aan het doen was. Even leek ze haar eitjes te beschermen (zie foto "V maakt zich groot"). Pas toen de vreemde uil in het gat sprong “beet“ ze een beetje van zich af (of ze dacht een prooi aan te kunnen pakken...) en de vreemde uil verdween in het donkere bos.

Het zal ongetwijfeld vaker gebeuren, maar wij hebben het, sinds we mee kunnen kijken bij deze kast, nog niet eerder meegemaakt.

 

Waar komt die vreemde uil ineens vandaan en wat kwam hij/zij doen?

Bij jullie en bij Team Bosuil riep het in ieder geval gelijk bovenstaande vragen op. We hebben zelfs onze hulplijnen ingeschakeld. Weten wij als team nu alle antwoorden? Nee, zeker niet, maar we hebben wel wat vermoedens.

 

Een beetje zekerheid

Onze clipmaker Emil heeft de beelden grondig bestudeerd en geen ring om de poot van de uil kunnen ontdekken. Dat zou betekenen dat het geen jong uit deze kast was, want die zijn de afgelopen jaren allemaal geringd.

 

Een hoop onzekerheden

Aangezien de vreemde uil niet heeft geroepen, weten we niet zeker of het een M of een V was.

We zouden te maken kunnen hebben met een vreemde vrouw. Het zou dan kunnen gaan om een vreemde vrouw zonder vast territorium en op zoek naar een geschikte nestplaats.

Maar...bij bosuilen kiest de man een geschikte nestplaats en lokt daarna zijn vrouw ernaartoe.

Wij vermoeden dat het geen vreemde volwassen man was, dan was M waarschijnlijk wel komen opdagen om de concurent weg te jagen.

Misschien was het een jong mannetje en zag M hem niet als gevaar of het was een heel nieuwsgierige (jonge) vrouw en V maakte zich er niet druk om.

Het is mogelijk dat deze vreemde uil al een tijdje rondhangt in de buurt van de kast. Dat zou kunnen verklaren waarom V niet agressief was naar de vreemdeling. Ze zijn elkaar dan al regelmatig tegen gekomen in het bos en dus geen volslagen vreemden meer.

Wie weet komt 'deze vreemde snuiter' vaker op visite en zullen we meer zekerheden gaan krijgen. Of zekerheden die we dachten te hebben worden onzekerheden...

We weten wel zeker dat het broeden steeds spannender wordt! (al is het alleen maar omdat het nog ongeveer een weekje duurt voor de eitjes uitkomen...)

 

Kijk en laat je verrassen,

Renée (incl. hulplijnen)

clip - Een vreemde snuiter


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs