Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
screenshot buitencam > M met muis voor de kast

Door Renée

Ontbijt, lunch en diner

Renée | donderdag 21 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1048x

Iedereen eet ongeveer 3x per dag. Maar ik neem ook regelmatig tussendoortjes. Soms een koekje bij de koffie, een meergranenreep, chips omdat je daar gewoon ineens heel veel zin in kan hebben en heel soms plunder ik 's nachts de koelkast, omdat het kan.

kastbezorgd.nl

Hoe anders is dat voor deze broedende Vrouw (V) bosuil! Zij gaat overdag de kast niet uit voor een tussendoortje en in de nacht is het maar afwachten wanneer Man bosuil (M) komt met een hapje. Met welk hapje hij komt maakt haar niks uit. Ze houdt het meest van muizen, maar ook vogels, kikkers en slakken gaan met gemak naar binnen.

drankjes

Wij volgen de Limburgse bosuilen inmiddels 5 jaar bij Beleef de Lente. Vanaf het eerste jaar hebben veel vrijwilligers meegedaan met onderzoek (OZ). Uur na uur werd bijgehouden wat er gebeurde voor de camera. Zodoende hebben we inmiddels een heleboel informatie. Vrijwel zeker hebben we voor het vijfde jaar op rij met hetzelfde koppel te maken. 

Ook dit jaar wordt alles weer nauwkeurig bijgehouden door enthousiaste volgers van "onze" bosuil. Mocht je het leuk vinden om ook eens een uurtje te noteren wat er gebeurt voor de camera, vraag hoe het werkt in de "chat", kijk een keertje mee in de "onderzoek-sheet", en schrijf je in op het rooster. Maak je geen zorgen over het maken van fouten, dat doen we allemaal wel eens en in ons clubhuis (die "chat" dus) staan vrijwel altijd drankjes op de virtuele bar en er zijn altijd genoeg mensen die willen helpen. Als dat ook geen uitkomst biedt kunnen we altijd de hulplijn (onze Clipmaker Emil) inschakelen want hij kijkt met liefde de beelden terug om uitsluitsel te geven.

hapjes

Dit seizoen heeft Vrouw bosuil (V) tot nu toe in totaal al 36 prooien gehad. Man bosuil (M) heeft haar 23 Wammen*, 9 Wommen**, 2 vogels, 1 geen-idee-prooi en 1 grootoorvleermuis gebracht. De geen-idee-prooi werd gebracht terwijl het infrarode licht in de kast kapot was. Die grootoorvleermuis is zo bijzonder, dat we daar meer over gaan schrijven in een later blog. 

Gemiddeld heeft het mannetje dit seizoen al 2,4 prooien per nacht gebracht. Vorig jaar was dat rond deze tijd maar een gemiddelde van 1,2 prooien per nacht. Het zit dit seizoen dus wel goed met de prooiaanvoer. Blijkbaar was dat voor de eileg ook al zo, vandaar dat ze het ook heeft aangedurft om 3 eieren te leggen.

In de clip "Tel maar mee" kun je alvast even oefenen met tellen en determineren welke hapjes worden gebracht. 

*Een WAM is een ware muis, zoals bijv. de bosmuis (muis met een lAnge staart)
**Een WOM is een woelmuis (muis met een kOrte staart) 

 

Eet, drink en geniet,

Renée

("Tel maar mee" > 1e is een WAM, 2e is een WAM, 3e is een WAM, 4e is een WOM, 5e is een WAM)

Deel van de muizenkaart van STONE

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs