Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Oma’s update

Titia Bijwaard | dinsdag 23 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 126x

Na regen komt zonneschijn. Op de meeste ooievaarsnesten is het nu duidelijk of de jongen de kille nattigheid van eerder deze maand hebben overleefd. Hoe staat het met eventuele ‘kleinkuuks’ op het buurtnest waar Arda en ik ‘oma’ van zijn? Tijd voor een bezoekje.
Ma op nest 19 mei 2023 (foto Titia Bijwaard)

Privacy

In het blog Allemaal familie is te lezen hoe Theo Meijer de ringen had afgelezen van het ooievaarskoppel die dit boomnest hebben gebouwd. En nu ik ging kijken werd het meteen duidelijk dat hier nageslacht van onze Pa ooievaar nestelt. Namelijk net als hij gesteld op privacy! Het grote nest is in een hoge boom gebouwd, tussen andere bomen in. Op een stille locatie.

 

Korte kleppertjes

Vanaf de grond is niet te zien of er al kuuks zijn. Maar wat mij opviel is het geluidje wat de oudervogel maakte. In het filmpje hieronder heb ik dat geluid wat opgeschroefd. Het gaat om het korte kleppertje. Dat hoorde ik op ons Beleef de Lente nest dankzij de camera dit seizoen ook voor het eerst. Maar dat was alleen aan het eind van de broedperiode, het leek mij toen communicatie met het kuiken in het ei. Het schijnt een alarmkleppertje te zijn bij eventueel dreigend gevaar.

Nu hoor ik Pa en Ma dat bij ons niet meer doen. Misschien omdat de kuuks het gevaar inmiddels zelf al kunnen zien. Zou dat betekenen dat dit oma’s nest nog in een heel pril stadium is? Zonder jongen of partner in de buurt lijkt het me onwaarschijnlijk dat de ooievaar op het nest dit als een waarschuwingsgeluid zou laten horen. Wie het weet mag het zeggen. Binnenkort maar weer eens een vervolgbezoekje brengen aan dit nest!

Video Titia Bijwaard


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs