Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De jongen van 2019 in Nijetrijne

Door Titia Bijwaard

Allemaal familie

Titia Bijwaard | dinsdag 28 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 73x

Het begint met een ooievaars-ei in 2019 en voordat je het beseft ben je ook als mens via dat ei opgenomen in de ooievaarsfamilie! Van oplettende vogelaar Theo Meijer, hoorden Arda en ik afgelopen zondag dat we allebei ‘oma’ zijn van hetzelfde ooievaarsnest in Nijetrijne. Hoe dat zit leg ik zo uit.
Screenshot eerste ooievaars-ei 2023

Ei

Eerst terug naar het goede nieuws van nu, 2023: het eerste ei is zondagavond 26 maart om 23.19 uur gelegd! Het tweede ei wordt aankomende nacht verwacht waarna Ma en Pa zullen gaan broeden en er hopelijk jongen zullen uitkomen, opgroeien en uitvliegen. En misschien vliegen ze dan over een paar jaar weer terug naar de Rottige Meente om bij Pa en Ma langs te gaan, hun partner voor te stellen en ‘kleinkuuks’ groot te brengen. Net zoals het, op 7 juni 2019 bij ons geringde, jong 6E118 heeft gedaan.

 

Een Beleef de Lente liefdeskoppel

500 Meter bij ons vandaan heeft een paartje ooievaars vorig jaar zelf een boomnest gebouwd. Theo Meijer meldt gelukkig alle ringnummers die hij met de verrekijker kan aflezen bij het vogeltrekstation. Die terugmeldingen komen bij de ringers terecht. Voor de ooievaars zijn dat onder anderen Arda en Wim van STORK.

En op dit boomnest zag hij ‘onze’ 6E118. Samen met 4E958, die op 10 juni 2019 (dus slechts drie dagen later) door Arda is geringd in haar eigen tuin (zie ook haar blog ‘samen tutten’ voor een foto van het nest waar 4E958 uit het ei is gekropen).

Hoe toevallig en bijzonder is dat: twee ooievaarsbloggers van Beleef de Lente die samen trotse ‘oma’ zijn van nageslacht van het huidige webcam nest!

Theo gaat voor ons nog uitzoeken wie Pa en wie Ma is op dat nest, en natuurlijk zullen we als bloggende ooievaarsoma’s de ontwikkelingen daar ook in de gaten houden!

Ringen van beide jongen (en hun brusjes) in 2019

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs