Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Oei, ik groei !

Mark Hessels | zondag 7 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 807x

Niet echt mijn favoriete boek, maar de titel is wel heel toepasselijk voor wat er zich nu in de nestkast afspeelt. Groeien, groeien en nog eens groeien, dat is zo’n beetje het enige belangrijke.
Groeicurve jonge kerkuilen (uit: De kerkuil, ecologie, gedrag en bescherming door Johan de Jong)

WAAR STAAN WE ONGEVEER ?

We zien de kuikens heel snel ontwikkelen in deze fase. Ik heb voor de vergelijking een stuk van die prachtige groeicurve poster nog eens opgenomen die Ben in een van zijn vorige blogs ook liet zien. Hierop zie je ook hoe snel de kuikens groeien en vooral hoe snel ze ook veranderen van uiterlijk.
Op het moment dat dit blog verschijnt (7 juni, eind van de middag) is dit de voorlopige stand van zaken:


K1: 16,6 dag oud, streefgewicht 175 gram
K2: 14,8 dag oud, streefgewicht 147 gram
K3: 11,2 dag oud, streefgewicht 96 gram


Als je dat vergelijkt met de plaatjes hierboven dan is dat beeld erg herkenbaar. Je ziet ook dat K1 bijna twee keer zo groot/zwaar is als K3 en ook dat zie je in de kast duidelijk terug.

 

HOE STAAT K3 ERVOOR ?

Zoals altijd gaat er veel aandacht van de kijkers naar de jongste van het stel; gaat hij/zij het redden ? K3 heeft een groot voordeel van het feit dat ie maar 2 grotere broers/zussen heeft. Niet alleen blijft er daardoor sneller wat te eten over, maar je ziet ook dat met maar 3 kuikens de kans veel kleiner is dat er een over het hoofd gezien wordt of wordt weggedrukt bij het eten. Je ziet ook duidelijk dat moeder K3 regelmatig opzoekt om juist hem te voeren. Daarnaast blijkt K3 ook best een vechtertje en vandaag ging hij met een slimme loopactie van helemaal achteraan opeens naar helemaal vooraan; dat was met nog 5 kuikens erbij nooit gelukt.


Maar niet te vroeg gejuicht, want in deze fase groeien alle 3 de kuikens ongeveer even hard (ca. 14 gram per dag) en ze moeten daarom ook ongeveer evenveel eten, zo’n 60 gram per dag. Dat komt overeen met ongeveer 3 woel- of ware muizen van gemiddeld gewicht, maar ruim 7 als je het met spitsmuizen moet halen. Dan helpt af en toe zo’n woelrat of super WOM natuurlijk ook, want die telt al gauw voor twee. Voor meer informatie over prooien en alles wat daar mee samenhangt komt snel weer zo’n mooi blog van Bernice.


Het is niet meteen een drama als K3 iets achterblijft, maar het gat moet niet te hard groeien. Voorlopig doet ie het prima dus.

 

WAT STAAT ONS TE WACHTEN DEZE WEEK ?

Ja over het gedrag van vader en moeder uil ga ik hier geen uitspraken meer doen, hopelijk blijft het min of meer normaal.
We zullen zien dat de kuikens in de derde week steeds mobieler worden. Nu hebben ze nog echt hun vleugelstompjes nodig als loopsteun, maar in de komende week zal dat steeds minder worden.


Ook gaat in de derde week de hartvormige gezichtssluier in dons zichtbaar worden en tegen het eind van de derde week zullen ook de ogen volledig geopend zijn.


Weer genoeg om naar uit te kijken volgens mij en nu maar hopen dat de malse buien van de afgelopen dagen de muizenstand weer een duwtje in de rug gegeven heeft.


Voor een mooi overzicht van het groeien van de afgelopen tijd, zie ook deze prachtige clip !

Zie ook de clip 'Oei-ik-groei'

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs