Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nog een páár nachtjes slapen...

Kelvin Klaassen | vrijdag 18 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 330x

Beste kijkers, welkom terug bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! Nog een paar nachtjes slapen en dan is deze prachtige vogel weer terug in Nederland. Wij kunnen niet wachten! Lees hieronder meer over wat we de komende tijd kunnen verwachten.

Alle seinen op groen

Na een lange winter en een hele spannende week met maar liefst drie (!) februaristormen, kunnen we met trots en opluchting zeggen dat alle seinen op groen staan voor de komst van de visarend in de Biesbosch. Het nest ligt er een beetje verfomfaaid maar intact bij, en de eerste visarenden zijn al onderweg vanuit hun warme winteroorden in het zuiden. Maar, wanneer kunnen we ze verwachten?

 

Een lange reis

Visarenden leggen elk jaar een lange reis af om de plek waar ze gaan broeden te bereiken. Steeds vaker overwinteren visarenden in Spanje of Portugal, maar de meesten beginnen hun reis nog helemaal ten zuiden van de Sahara. Daarbij vliegen ze hele lange afstanden achter elkaar, soms wel 2000 kilometer, al zijn dat soort afstanden uitzonderlijk. Ze vliegen over droge woestijnen, hoge bergen, open zee en over drukke steden. En nadat ze in het noorden gebroed hebben, vliegen ze weer helemaal terug.

 

Maar wanneer komen ze nou?

Dat is allemaal leuk en aardig, hoor ik jullie denken, maar wanneer komen ze nou in Nederland aan? De visarend heeft natuurlijk geen horloge of agenda, dus we kunnen het nooit met zekerheid voorspellen, maar zoals je kunt lezen in deze blog van vorig jaar kwam de eerste visarend aan op 26 maart, om 11.12 uur in de ochtend. Het kan dus zomaar binnen een week gebeuren. Gelukkig staat de webcam klaar, zodat we het moment samen kunnen meemaken. Bij ons van team visarend begint het al te kriebelen. Bij jullie ook?

Kijk tijdens het wachten naar deze prachtige clip om te zien hoe het nest erbij ligt, en te luisteren naar boswachter Harm die jullie meer vertelt over de visarend in de Biesbosch.

Het nest ligt er prachtig bij.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs