Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een warm welkom voor de visarend!

Pieter van den Assem | vrijdag 26 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 742x

In de ochtend van 26 maart om 11:12 was het raak! De visarend is officieel in de Biesbosch aangekomen en heeft daarbij gelijk een bezoekje gebracht op ons prachtige nest. Mogelijk is dit de eerste visarend in Nederland van dit seizoen en dat moet gevierd worden!

Man of Vrouw?

We wisten dat de visarend een dezer dagen zich zou laten zien, en dat maakte het voor ons des te spannender! Nu het moment daar is, is de vraag ‘is het een mannetje of een vrouwtje?’. In dit feestelijke blog zal ik kort toelichten hoe je het verschil tussen de geslachten kan herkennen en kijk vooral daarbij eens zelf naar de clipjes en foto’s, aan het einde van dit blog staat het goede antwoord 😊.


Een duidelijk verschil wat bij veel andere roofvogelsoorten voorkomt is de grootte. Vrouwtjes visarenden zijn over het algemeen rond de 20% groter dan de mannetjes, dit is duidelijk te zien wanneer een koppeltje naast mekaar zit. Maar hoe beoordeel je een individuele visarend op geslacht, zoals nu het geval?


Op de borst hebben visarenden een prachtige ‘ketting’ lopen van bruine borstveren. Bij vrouwtjes is deze ketting sterker aanwezig dan bij mannetjes, het kan zelfs voorkomen dat deze ketting totaal ontbreekt. Uiteindelijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, de geslachten lijken nu eenmaal veel op elkaar en het is soms lastig om onderscheid te maken. 


Ik zie Ik zie wat jij niet ziet

Hoewel de verschillende geslachten veel op elkaar lijken hebben visarend wel een uniek verenkleed. Per vogel kunnen er kleine verschillen zijn, waardoor we ze uiteindelijk per vogel kunnen herkennen! (mits ze uiteraard bijzondere/ opvallende kenmerken hebben). Dus ik moedig jullie alvast eens aan om wat nauwkeuriger naar de vogel te kijken, heeft ie een bijzondere oogstreep? Heeft ie een duidelijke bruine ‘ketting’ of heeft de visarend bijzondere vlekken op zijn vleugels?

 

Hopelijk weer tot snel!

Het ging erom spannen, werd het de nijlgans of toch de visarend? De visarend lijkt nu mede geïnteresseerd te zijn in het nest en dat is goed nieuws, hopelijk zal die dan ook snel intrekken! Bij de bezichtiging werd het nest eens goed geïnspecteerd, kijk snel de nieuwe clip ‘Touchdown’.

(Antwoord: Visarend man)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs