Navigatie overslaan

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Visarend

Binnenkort

Boerenlandvogels

Binnenkort

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs

Nét geen paasei

Kelvin Klaassen | woensdag 20 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 269x

Het eerste ei is een feit! Op 20 april, om 5.41 in de ochtend, is het eerste ei van de visarend gelegd. Benieuwd wat er nu gaat gebeuren? Lees dan verder!
Het moment suprême. De onthulling van het eerste ei.

To paasei, or not to paasei

Op basis van observaties van de afgelopen jaren en andere beschikbare data over visarenden en hun gedrag, wisten we dat het eerste ei eraan zat te komen. Misschien krijgen we dit jaar wel een paasei, dachten we bij team visarend. Toch dacht vrouw visarend daar net anders over. En groot gelijk heeft ze. Wie heeft er tijdens Pasen nou tijd voor eieren?

De eerste overnachting

Los van schattingen die we hadden gemaakt op basis van de gemiddelde tijd tussen de eerste paring en de eerste leg, was er een duidelijk teken waar we op zaten te wachten. We wachtten op het moment dat vrouw visarend voor het eerst een hele nacht zou doorbrengen op het nest. Dat is namelijk bij visarenden een goede indicatie dat het eerste ei eraan komt. En dat bleek te kloppen. Vannacht verbleef vrouw visarend voor het eerst een hele nacht op het nest, et voilà, het eerste ei is een feit! Op deze clip kun je het moment terugkijken.

En hoe nu verder?

Dat is natuurlijk nooit helemaal met zekerheid te zeggen, maar we kunnen wel een onderbouwde voorspelling wagen. Om te beginnen: het tweede ei is nabij! Gemiddeld zitten er 2-3 dagen tussen het eerste ei en het tweede ei. Als er een derde ei wordt gelegd, wordt die ook weer 2-3 dagen na het tweede ei verwacht, en hetzelfde geldt voor eventueel latere eieren.

Dus, voor de actieve speurders onder ons: let de komende dagen goed op en misschien ben jij wel de eerste die het volgende ei weet te spotten!

Het lange broeden is begonnen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs