Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nest-update, afweging kandidaten en wat als...

Albert Eggens | maandag 23 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 740x

De Zeearend.

Haliaeetus albicilla is de latijnse benaming voor deze prachtige vogel. Op de middelbare tuinbouwschool moest ik alle Latijnse benamingen van planten leren. Er is toen helaas niet veel blijven hangen. Jammer, want nu ik ouder ben vind ik het juist interessant! Als je de naam gaat ontleden wordt deze namelijk heel logisch. ‘Hali’ staat voor zee, ‘Aetos’ voor Arend, ‘Albus’ voor wit en ‘Cilla’ betekent staart. Dat even ter zijde…

Leeg nest

We kijken helaas naar een leeg nest. Zo is het al een tijdje en de nestactiviteiten zijn schaars. De haviken waren blijkbaar de zeearenden zat. Ze hebben inmiddels een nieuw nest gebouwd op de oude locatie van vorig jaar. En van onze man in het veld (Sip) weten we dat de zeearend drie kilometer verderop waarschijnlijk op één ei of meerdere eieren zit! De broedperiode van de zeearend is 38 dagen dus rond eind april eten we hopelijk beschuit met muisjes.

Kandidaten

Nu we bijna zeker weten dat de zeearend en de havik niet voor het cam-nest gaan broeden, wie dan wel? We houden de volgende kandidaten over:

• De Buizerd! We hebben een stelletje gezien, maar dat is alweer een tijdje geleden.

• De Kraai! Dit zou kunnen. Het is een solitaire broeder, maar we hebben deze hier nog niet gespot.

• De Nijlgans! Een exoot die niet bij iedereen populair is. Desondanks wel een prachtige vogel om te zien en broedt op grote nesten.

• De Havik! Een vreemd mannetje is al gesignaleerd. Weet deze een dame te vinden en zo ja staan de buren het toe…

• Of hebben we nog een mysterie kandidaat?


Wat als…

We blijven hopen dat er vogels op ons nest gaan broeden. We moeten het nog steeds afwachten. Gelukkig doet het lentezonnetje de laatste tijd veel goeds. Niet alleen voor de webcams, die op zonnecollectoren draaien. Als de natuur er klaar voor is zijn wij het ook! Hopelijk kunnen we middels de webcams, juist in deze voor iedereen uitzonderlijke tijd, toch volop van de natuur genieten. Want de vraag ‘Wat als…’ is momenteel op meerdere manieren te beleven. Sterkte allemaal!

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs