Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
witte man kemphaan

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Natte bedoening

Frank van Groen | zondag 26 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 140x

Het wisselvallige weer van de afgelopen tijd heeft geleid tot heel wat regen. Dat is ook te zien op de boerenlandvogelcam. Het terrein voor de camera lijkt wel een zwembad in plaats van een weiland. Wat betekent dat voor de vogels die we kunnen verwachten?

Harde wind

Niet alleen regen, maar ook harde wind in de Eempolder. Dat levert in het binnenland meer meeuwen op. De meeuw die de hoofdrol speelt in het filmpje Meeuwen in de Wind doet zijn naam eer aan. Het is een tweede kalenderjaar (2ekj) stormmeeuw, nu dus bijna één jaar oud. Ook zijn er kokmeeuwen en een tureluur te zien (en te horen). De stormmeeuw lijkt af en toe wat van zijn gading te vinden. Veel van deze meeuwen zijn op doortrek naar hun broedgebieden in het Baltische gebied.

Scholekster

De paal met platform die voor de webcam staat is vooral bedoeld om een scholekster te verleiden. Dat kan zomaar lukken, want het is een relatief veilige plek. Op een paal broeden betekent geen last van werkzaamheden en grondpredatoren. Verheugend daarom dat op het einde van het nachtelijke filmpje Wulpendans ook 2 scholeksters ten tonele verschijnen. Op het einde van het filmpje Op het bordje gaat zelfs voor het eerst een bonte piet op de paal zitten. Dat belooft wat. Voor ze gaan broeden kan echter nog wel even duren. Scholeksters staan er om bekend zeker niet de vroegste weidevogels te zijn.

Plasdras

De plasdras doet zijn naam eer aan, volledig plas en helemaal dras. Heerlijk ondiep water waar je met je stelten doorheen kan lopen en als meeuw of eend in kan zwemmen. Aan vogels dan ook geen gebrek voor de webcam. Dat blijkt wel uit het filmpje Op het bordje van gisteren 25 maart. Wie herkende die witte nogal fors uitgevallen man kemphaan die als tweede, even na een verre tureluur, van rechts naar links voor in beeld loopt? Al snel volgt een paartje baltsende koningen van de weide, ook voor in beeld, gevolgd door een stormmeeuw die langs suist en een koppel wilde eenden dat nogal lomp in de plasdras neer plonst. Later in het filmpje zijn meer stormmeeuwen, kokmeeuwen, tureluurs en ook grutto’s en krakeenden te zien. Na wat gegrutto vliegt een zwoegende kievit met zijn mooie brede vleugels van links naar rechts door beeld. Klapper op de vuurpijl is natuurlijk die scholekster op de paal.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs