Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Naar Afrikaanse luchten, succes mooie giertjes!

Jochem Kühnen | vrijdag 21 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 141x

Het zit erop. De jongen zijn uitgevlogen en binnen enkele dagen vertrekken ook de ouders. Het was een geslaagd broedgeval met drie gezond uitgevlogen jongen. Nog even alles op een rijtje en een kleine blik vooruit in dit laatste blog van 2023!

Mooi stipte aankomst

Het was een behoorlijk mooi stipte aankomst van de twee vogels dit seizoen. Op 28 april was de eerste vogel binnen in de nestruimte, de dag erna was het paartje voor het eerst dit jaar weer samen op het nest! In Kasteel Waardenburg zijn meer dan 100 nestruimtes aanwezig en toch weten de vogels exact hun eigen plekje feilloos terug te vinden. Prachtig toch?

Geen doekjes

Na de aankomst werd er veel bij elkaar gepoetst om de band weer aan te sterken. Toch wonden ze er geen doekjes om, want iets langer dan een week na het eerste wederzien werden de eerste paringen van ons paartje gezien. Binnen enkele dagen lag er dan ook een eerste eitje dat op 11 mei voor het eerst te zien was. Met tussenpozen van 1 dag werden er in totaal 3 eitjes gelegd waarna het broeden begon.

Van roze piepkleintjes naar intense eetlust

De exacte broedduur was moeilijk vast te stellen, maar het varieert niet veel bij de gierzwaluw, dus we gaan uit van de gemiddelde 20 dagen. Op 1 juni was een glimp van het eerste jong te zien. Wat waren de jongen in het begin piepklein, hè? Het duurde even voor de oogjes open gingen, dat gebeurde de laatste dagen van juni toen ze al zulke mooie gierzwaluw-kopjes hadden. En wat werden de ouders werkelijk aangevlogen om eten te bemachtigen toen de jongen wat groter waren!

De spanning was te snijden!

We werden getrakteerd op prachtige beelden van stevig trainende jongen. Heftig fladderen en indrukwekkende push-ups! En toen waren de jongen er klaar voor. Maar ja… Voor het eerst echt gaan vliegen… Dat was toch een intens spannend moment waar meerdere pogingen voor waren. Wat was dat mooi om te zien zeg! Heb je het nog niet gezien, kijk dan zeker deze clip nog eens terug!

De wereld daar buiten

De jongen die zijn uitgevlogen komen in een heel andere wereld terecht. Alle drie de jongen vlogen in de avond uit. Ze hebben ongetwijfeld hoog in de lucht samen met een grote groep soortgenoten overnacht. In de tijd van het jaar dat de jongen uitvliegen zijn er grote groepen niet-broedende gierzwaluwen in de lucht. Deze vogels hebben geen nestplaats en overnachten hoog in de lucht, maar overdag zijn ze vaak rond nestlocaties te vinden. Daar zorgen ze voor veel onrust wat we ook bij ons paartje de laatste dagen nog konden zien. Ze verdedigen hun nestplaats met gezamenlijk roepen en ook buiten hebben ze zich ongetwijfeld gemengd in groepen die rond het kasteel vliegen om een oogje in het zeil te houden.

Negen maanden weg

Ook ons paartje oudervogels zal spoedig beginnen aan de reis naar hun overwinteringsgebied. Negen maanden lang moeten we ze hier missen en vliegen ze boven de regenwouden van de Congolese rivierdelta in het westen en Mozambique in het oosten van Afrika. De jongen zien we niet meer terug, maar de ouders zijn er hopelijk volgend jaar weer bij! Jullie ook? Tot dan en namens het hele team Gierzwaluw van Beleef de Lente bedankt voor het kijken en genieten. Tot ziens, kijkers en onze geliefde vogels!

Samen roepen naar langsvliegende soortgenoten, 20 juli

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs