Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Muizenkerkhof in een nestkast Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Muizen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1090x

In mijn eerste blog vandaag kondigde ik het al aan: lees dit blog vooral als u kans wil maken het ringen van de jongen live mee te maken. En uiteraard ook als u geïnteresseerd bent in de enorme muizenvangsten van de afgelopen week Let op: voor muizenliefhebbers bevat dit blog schokkende foto's.
37 muizen voor 1 jonge steenuil

Nieuw record?

Het jaar 2014 staat nog vers in ons geheugen gegrift. We troffen toen enorme aantallen prooien tijdens onze nestcontroles: 623, waarvan 611 muizen (woelmuizen, ware muize en spitsmuizen op één hoop). Dat zal nooit meer overtroffen gaan worden, dachten we toen. En misschien gebeurt dat ook wel niet, maar 2019 gaat een serieuze gooi naar de eerste plaats doen. De teller staat nu op 486, waarvan 477 muizen. We troffen meerdere nesten met meer dan 30 muizen. 

Pas gemaaid

Opvallend was het grote aantal veldmuizen. Normaal houden bos- en veldmuizen (ware muizen en woelmuizen) elkaar redelijk in evenwicht, maar dit jaar slaat de balans geheel door naar de veldmuizen: 268 tegen over 161. Behalve dat er veel zijn, zijn ze de afgelopen week ook goed vangbaar geworden. Op veel plekken is gemaaid en dat betekent dat de veldmuizen hun dekking kwijt zijn. Een beetje steenuil laat zo'n buitenkansje niet aan zich voorbijgaan. 

Kontenkaart

Het op naam brengen van de verschillende soorten muizen is voor ons inmiddels gesneden koek. Een kont met een staart eraan is meer dan voldoende. Om andere daarvan te laten profiteren heeft STONE een paar geleden de 'kontenkaart' uitgebracht: een handig hulpmiddel om de meest voorkomende muizen op naam te brengen. De geplasticifeerde uitvoering is overigens ook uitstekend als placemat te gebruiken, maar dat terzijde.

Win een ticket voor het ringen

Het leek ons dan ook een leuk idee uw muizenkennis te testen met een muizen-poll. Na de ei- en de kuiken-poll een derde en laatste kans een ticket te winnen voor het ringen aanstaande zaterdag. Op de onderste foto ziet u 5 muizen. Diegene die de meeste muizen correct op naam weet te brengen, krijgt de ticket. Bij meerdere gelijke inzendingen bepaalt het lot. U moet de correcte en volledige naam invullen, in de goede volgorde (van boven naar beneden). Een omschrijving als woelmuis of spitsmuis is dus niet voldoende! 

U vindt de poll bij Samen onderzoeken / steenuil / muis-poll. De poll sluit op woensdag 22 mei om 18.00. De winnaar wordt die avond bekend gemaakt. 

Let op: als u de kontenkaart gebruikt: op de kaart zijn slechts 7 van de meest voorkomende muizen afgebeeld. Dat wil niet zeggen dat alle 5 muizen van de foto op de kaart staan!

Dit is bij wijze van uitzondering het tweede blog van vandaag. Het eerste blog gaat over de prooiaanvoer in afgelopen week: Meikeverregen.

Het vijftal dat op naam moet worden gebracht.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs