Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Meikeverregen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 970x

Afgelopen week heeft het meikevers geregend, althans zo leek het. Er zijn maar liefst 462 van deze snorfietsers uit de lucht geplukt, van een tak gegrist of op de grond opgepikt. Een gemiddelde van 62 per dag. Topdag was maandag 13 mei met 79 exemplaren. Erg opvallend was ook het moment van aanvoer.
figuur 1: aanvoer meikevers per uur

Ook overdag

In andere jaren werden meikevers eigenlijk alleen aangevoerd in de nachtelijke uren, met een duidelijke piek in de uren na zonsondergang, zo tussen 21:30 en 24:00 uur. Dat is ook dit jaar zo, maar nu zijn er ook overdag flinke aantallen gevangen. Twee duidelijke piekjes: een  tussen 9 en 14.00 uur en een tussen 17:00 en 20:00 (figuur 1). Ik heb geen idee van de reden hierachter. Hongerige jongen en gebrek aan andere prooien kan de drijfveer niet echt zijn geweest.

Rupsen en larven

Hetzelfde geldt overigens ook voor de andere prooien. Van de in totaal 964 in de afgelopen week  aangevoerde prooien, werd meer dan een derde, 353 om precies te zijn, overdag - tussen 6 uur 's morgens en 9 uur 's avonds - de kast binnengebracht (figuur 2). Alleen in de middaguren, zo tussen 12.00 en 17.00 uur, zien we een duidelijke dip. Behalve meikvers zijn er overdag vooral veel rupsen en larven aangevoerd (140 van de 430).

Liefde gaat door de maag

De enige reden die ik hiervoor kan bedenken is dat man steenuil erg gemotiveerd was zijn beste beentje voor te zetten. Ook uit de camerabeelden blijkt telkens dat hij er dit jaar erg veel eer in stelt en vrouw en koters in de watten te leggen. We zagen zelfs aandoenlijke beelden voorbij komen waarin hij met de jongen knuffelt. En hoe kun je je liefde beter laten blijken dan door je geliefden vol te stoppen met lekkere hapjes!

Muizen

In figuur 2 is te zien dat er behalve erg veel klein grut, ook regelmatig een muis voorbijkwam. Ware muizen en woelmuizen hielden elkaar daarbij keurig in evenwicht, met 5 van beide. Vergeleken met andere plekken niet heel erg veel. Daarover iets in mijn tweede blog vandaag. We troffen zoveel muizen gisteren dat het doodzonde is daar niets over te vertellen. Daarom bij wijze van uitzondering een extra blog vandaag.

Lees dat vooral ook als u kans wil maken het ringen van de jongen volgende week zaterdag mee te maken!

foto meikever: Jan Stronks

figuur 2: prooiaanvoer per uur

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs