Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
K2 en K3 kunnen hun ogen bijna niet geloven....

Door Mark Hessels

Mogen we nu eindelijk eens naar buiten ?

Mark Hessels | maandag 18 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 357x

De belangstelling van de kuikens voor de buitenwereld neemt met de dag toe. Hoe lang houden ze het nog uit in de kast (en hoe lang houden de kijkers het nog vol buiten de kast 🙄) ?
3 K's voor het raam

Hoe zat het ook al weer met dat uit de kast gaan ?

Op maandagochtend 18 juli, als dit blog verschijnt zijn K2, K3 en K4 respectievelijk 52, 49 en 47 dagen oud. Maar wat was ook al weer een ‘normale’ leeftijd om een eerste voorzichtig stapje buiten de kast te wagen ?

Zoals zoveel hangt dit ook weer van vele zaken af, maar een belangrijke rol spelen: de drukte in de kast en honger. Hoe drukker het is of hoe meer honger er is hoe groter de kans dat één of meer jongen redelijk vroeg de kast uitgaan. Dat hoeft niet eens altijd vrijwillig te gaan. Zo kukelde K3 vorig jaar tijdens het voeren per ongeluk de kast uit door het gedrang bij de ingang. Hij was toen pas 54 dagen oud. K1 ging vorig jaar wel vrijwillig als eerste de kast uit en was toen nog net geen 59 dagen oud.

Ik zie iedereen nu al gretig rekenen over hoeveel dagen we dan de wekker kunnen zetten, maar er zit ook nog een andere kant aan het verhaal.

In 2020 zaten K1 en K2 comfortabel met zijn tweetjes in een volledig gestoffeerd appartement met uitstekende roomservice en na 63 dagen kon K1 zich er eindelijk toe zetten dan toch maar eens buiten te gaan kijken. K2 volgde binnen een kwartier en was toen 61 dagen oud.

 

Dus ? Hoe gaat het dan dit jaar ?

Tja, dat wordt weer glazen bol werk. Het is natuurlijk niet echt druk in de kast en de voedselvoorziening is meer dan uitstekend; eigenlijk weinig reden om de kast uit te gaan. De kans op ongelukjes bij het gat is ook niet echt groot. Er wordt nauwelijks gedrongen bij de prooi-overdracht, omdat ze vaak nog half vol zitten van de nacht ervoor. Dit kon nog wel eens een aardig lange kastperiode worden. Ik gok dat ze in mijn blog week nog niet de kast uitgaan, dus ik ga alvast op zoek naar nog een paar blogonderwerpen die daar niet over gaan 🧐

Wil je nog eens zien hoe de 3 K's zich de kast definitief toe-eigenden, kijk dan deze mooie clip nog eens. 

 

Maar die buitenwereld is wel echt interessant….

Toch kan het ook zomaar opeens snel gaan. Je ziet dat ze alle drie die buitenwereld toch wel razend interessant vinden. Eerst was ‘buiten’ een onbegrepen plek waar eerst M en later ook V vandaan kwamen met prooien, dus de focus op dat invlieggat was al vrij snel goed ontwikkeld.

Maar nu zie je dat ze steeds meer inzien dat daar buiten nog een hele grote ruimte is met allerlei interessante, spannende en enge dingen. Na hun veilige leventje in de kast moeten ze nu in hoog tempo gaan snappen hoe die buitenwereld werkt en wat je daar als uil wel en wat je zeker niet moet proberen.

Zo en nu eerst nog maar eens een muis van de stapel pakken (burp !) en dan nog een dutje…. Morgen is er weer een nacht.

V waagt zich overdag niet meer in de kast.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs