Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Kuuk tussen de muizen. - Screenshot

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Moeders mooiste

Bart Franken | dinsdag 19 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 634x

Het kleine, aandoenlijke dotje dons dat uit groeit tot stoere, meedogenloze killer.

Een flinke pak dons datlekker in de war zit, wat kale plekjes, een scherp snaveltje. De ogen zitten nog dicht, de gehoorgang is duidelijk zichtbaar. Hij heeft een beetje van die t-rex achtige pootjes waar z'n vleugels moeten komen. Kan nog niet zelf staan en ziet er wat klungelig uit. En bij het eten van een groot stuk muis heeft Kuuk gelijk een soort bierbuikje. Oké, hoe aandoenlijk het ook is, Kuuk is moeders mooiste (nog) niet... 

Groei gaat snel

Het kuiken doet wat dat betreft de naam Uilskuiken wel eer aan. Gelukkig zorgen de ouders voor meer dan voldoende vreterij. Het kuiken kan zich te goed doen aan een overvloed aan muis (wel wat eentonig dieet) en groeit daardoor goed. Het krijgt al steeds grotere stukken muis te eten.

Je ziet het kuiken bijna letterlijk groeien als je live kijkt (en moeders er niet bovenop zit natuurlijk). Dat moet ook. In ongeveer een maand tijd gaat het kuiken van net-uit-het-ei naar nestverlater. Daarvoor moet Kuuk minimaal zo'n 100 gram per week groeien. Best veel, voor zo'n klein jong vogeltje.

In de beelden van de eerste dagen, mooi achter elkaar gezet door onze clipmaker Emil, kun je het kuiken ook echt van dag tot dag zien groeien. Dat zie je hier.

"Hij heeft jouw... uh... eetlust!"

Dat is zo ongeveer de enige gelijkenis die de kraamvisite nu nog kan maken met pa en ma bosuil. Een muisje of twee lust 'ie wel.

Maar binnenkort kunnen we ook allerlei mooie veranderingen gaan bekijken: van donskuiken naar stoere, sterke takkeling. De ogen gaan open, de eerste echte stapjes, het trainen van de vleugels, het doorkomen van de eerste veren en de eerste kleuren. En we gaan ook steeds méér van het kuiken zien. Nu wordt hij nog lekker warm gehouden door moeders.

Helaas gaan we de volledige transformatie naar volwassen bosuil niet live bekijken. Dan zijn de kuikens al uitgevlogen. Maar voor nu kunnen we nog een ruime 3 weken genieten van dit lelijke.. *kuch*.. schattige kuiken!

 

Bart

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht