Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Liveblog: De takkelingen gaan vliegen

Margot de Kam | maandag 1 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 827x

Alle vier de jonge slechtvalken zijn de uit kast. Ze blijven voorlopig op en rond de toren wonen en leren eerst vliegen. In deze liveblog dagelijks verslag van hun ontwikkelingen. Ververs de site steeds voor live updates.
EXP op de derde ring

In de vorige blogs staat informatie over hun fase tot het uit de kast komen. Tip: ververs de site steeds voor updates hier. De blauwgekleurde tekst is een link, klik erop voor een afbeelding.

 

Vier slechtvalkjongen zijn er. De kleinere mannetjes EXP en EXR en hun zussen EXO en EXS. We noemen de jongen naar hun ringletters.

Hun verenkleed is vrijwel af. Als ook de staartpennen en handpennen volledig zijn uitgegroeid kunnen ze echt vliegen. Dan zijn ze juveniel. 

Ze voelen zelf wanneer het zover is. Ze oefenen eerst vliegsprongen op de ring van de toren. Zie ook locatie op de site om een impressie te krijgen hoe die toren met de ringen eraan eruit ziet.

Ze keren waarschijnlijk de eerste tijd nog terug naar de kast. Slechtvalkjongen blijven graag bij elkaar. Ze leren samen spelenderwijs. 

 

LIVEBLOG

laatst bijgewerkt 7-6-2020 19:30

Goedenavond,

EXP, EXR en EXO 46 dagen oud , EXS 45.

Breaking: EXO terug bij de kast! EXS eerste vlucht gemaakt.

ochtend

EXS heeft nog niet gevlogen. Haar broers wel, die gaan al zelf heen en weer naar de kast. EXR blijft veel bij EXS. EXP vliegt vaker.

Spotter Kuiko was ter plekke. Hij zag bij aankomst kwart over tien een jong op de eerste ring. EXP  en EXR waren toen niet op de roostercam in beeld, dus niet bekend wie hij zag. Ook op dak zag hij even een jong.

De broers zaten om half elf met volle kroppen in de kast te rusten. EXS was op de ring te horen.

De vrouw bracht een duif, ze ging op rooster plukken en voeren aan....EXO..zagen wij iets later. Die is met haar moeder meegekomen. EXO nam de duif in beslag door met haar vleugels af te schermen. EXO mantelde.

Alle vier de jongen weer op de ring van de kast. EXO is ook al boven. Heel knap, hoogte maken is moeilijk voor een juveniele vrouw, die immers een derde zwaarder is dan de mannetjes. Nu EXS nog voor haar eerste vlucht. Zou zij het vandaag wagen?

Spotter Johan meldde dat hij met Kuiko, Gerrit en Piet, de drie vaste spotters daar was. Zij zagen alle 6 de slechtvalken bij de toren. 

Middag

EXS maakte haar eerste vlucht .

Avond

Eén van de jonge mannen vloog mooi van de satelietschotel richting dak. Later waren er drie bij de kast. De vrouw bracht duif. We weten nog niet waar EXS is.

 

 

 

____________________________________

Zaterdag 6 juni 2020

 

Korte samenvatting:

EXR terug kwam bij de kast. En hij kan van ring naar ring vliegen. EXP kan zelfs hoger dan het dak vliegen, hij gaat met zijn vader mee en komt weer terug naar de kast. EXO is nog niet gezien. Vrouw ook niet. Die zijn ongetwijfeld bij elkaar. EXO is gisteren voor het laatst op de eerste ring gezien. Man daagt zijn jongen bij de kast uit meer mee te gaan vliegen. Hij geeft vliegshows. EXS heeft nog niet gevlogen.

EXP, EXR en EXO 45 dagen, EXS 44 dagen.

ochtend

EXO is nog op de onderste ring voor zover wij weten. Spotter Yelena was ter plekke. Zij zag een slechtvalk in een raamkozijn onder de onderste ring. Dat is één van de favoriete plekken van de ouders.

EXP ging al vroeg enige keren vliegen vanmorgen en kwam weer terug bij de kast.

Er was al gegeten, de restprooi duif van gisteravond was zo goed als op. De man bracht ontbijt. EXP kreeg het. Hij ging er mantelend mee de kast uit. Zijn zus stond aan de andere kant. Hun vader at het restje van de duifrest in de kast.

Om kwart over acht lagen de twee in de kast en zagen we ineens nog een jong. Deze stond onder het rooster te eten. Hij kwam even in de kast kijken ook. EXR.

EXP ging een poosje vliegen. We zagen dat de twee op het rooster hem volgde. Hij ging met zijn snelle korte vleugelslag al hoger dan het dak! Hoogte maken is zwaar voor de juvenielen. Op deze afbeelding zie je hem als zwart silhouetje midden in de witte wolk. 

Eén van de ouders vloog voor de toren langs. Op de afbeelding te zien in de verte boven de donkergroene akker. Vliegshows voor de jongen. EXS stond opgewonden te roepen. Dat er een volwassen valk vloog, kan men zien aan de vliegbeweging, zwevend op de wind, met weinig vleugelslagen.

Er werd prooi geleverd aan EXS op de rand. Het was weer een gierzwaluw. De cambestuurder VWG zoomde in. Ze stond te plukken met de vleugels erom heen mantelend. VWG zocht ook met de cam op de lagere ringen. EXP was ondertussen terug naar de kast gevlogen.

 

middag

Na onderling gesnavel tussen EXP en EXS en EXP en EXR gingen de drie in de kast rusten. De band tussen jonge slechtvalken is heel goed. Ze leren samen.

Om 1 uur ging EXP een rondje vliegen. Hij kwam weerom, landen is nog lastig, bovenop je zus.

We kregen bericht uit het veld. Spotter Kuiko is daar met nog meer spotters ter plekke. Zij hebben alles afgezocht maar EXO niet gevonden. Ongerust hoeven we niet te zijn. De ouders houden alles in de gaten. Ze zullen haar eten brengen, waar ze ook zit. De zwaardere vrouwtjes hebben meer moeite om omhoog te vliegen dan de mannetjes.

EXP vliegt af en toe een rondje. Hij landt ook op de roostercam, vertelde de spotters. Hij kwam vanmiddag heel mooi aanvliegen.

Kuiko maakte mooi verslag met foto's. Daarop is te zien dat EXP de lampen en schotels en andere uitsteeksels aan de toren al gebruikt. Zo fijn dat de mensen die daar buiten gaan kijken aan ons verslag doen in de chat.  Seetie was in de middag ter plekke,ook een spotter en chatter. Om 15:00 meldde zij EXO nog niet gevonden te hebben.

Om 16:00 meldde spotter Nova ook te zijn geweest. Ook geen teken van EXO. Maar ook de moeder is er niet. Die houdt vast haar dochter in de gaten.

Dan kwam de man, de slechtvalkvader in beeld. Zijn rol is nu belangrijk. Hij verzorgt de vlieglessen. Zie ook de blog It is a man's world, waar onderaan een filmpje van zijn uitdagende spel met een dochter vorig jaar staat.

Ook vanmiddag zagen we dat hij met de klauwen vooruit- voor het tikspel- langs de kast scheerde en 1x in en uit de kast ging om EXS heen. De jonge mannetjes kreeg hij mee. EXR vloog prachtig weg. Beide mannetjes kwamen terug naar de kast na een rondje vliegen.

 

avond

De cambesturing door VWG zocht de ringen van de toren nog eens af. Nog steeds geen EXO in beeld. 

Het lukte de man rond zeven uur om EXP weer mee te laten vliegen. De afbeelding is vlak voor zijn afzet. Deze bleef een poosje weg, maar kan zelf de weg terug vinden. 

EXS en EXR bleven maar samen. Ze gingen de ring op. EXS was weer zeer luidruchtig, telkens als ze een ouder ziet. Ze had honger. Even voor acht uur bracht haar vader een prooitje. Het leek weer een gierzwaluw. EXR ging na een poosje achter haar aan de ring op buiten beeld. Maar de man bracht na tien minuten nog een prooi. Nu groter van stuk. Hij vloog er eerst uitdagend mee vlak langs de rand. De jongen zullen er samen van hebben gegeten. EXS kan geen twee prooien tegelijk eten.

 

 

 

_________________________________________________

Vrijdag 5 juni 2020

Korte samenvatting:

EXR heeft vanmorgen de eerste vlucht gemaakt.  EXP vliegt al van ring naar ring. EXR is op de derde ring. EXO waarschijnlijk nog op de eerste, maar is niet gezien. Geen zorgen hoor, het komt ook met haar goed. EXS is nog op de vierde ring bij de kast.

 

EXP, EXR,EXO 44 dagen, EXS 43 dagen

EXR en EXS sliepen samen in de kast. Er is wat gespeeld en uitgeslapen. Nog geen ontbijt. De vrouw kwam wel even een kort moment op rooster rond half negen, Om EXS te aktiveren? Die stond weer in de kast. EXS gaf weer een luid concert nadat haar moeder weg was. Tussen half negen en negen zagen we EXP ineens in de kast.

EXP vloog kwart over 10 makkelijk van de rand weg en een stukje achter een ouder aan en keerde terug op rooster. Even later vloog EXR opeens van rooster, en EXP volgde hem. Spotter Gerrit stond beneden en meldde dat beiden heel goed vliegen. 

EXS kreeg om half elf ontbijt bij de kast geleverd. Ze ging er al mantelend,...in haar eentje... mee over de rand. Daarna ging ze weer gillen naar elke langsvlieger. Tussen de middag was er weer rust, na hevige regen. VWG heeft nog de ringen afgezocht maar we zagen de drie niet. Wel een ouder onder de schotel

In de middag zocht cambestuurder VWG weer de ringen af. Er werd eerst ingezoomd op een kletsnatte EXR.

EXP was met EXR op de derde ring onder schotels. Er werd prooi gebracht naar de vierde ring. EXP had dat al aan zien komen en was direct van de derde naar de vierde ring gevlogen. Maar EXS was natuurlijk weer de winnaar en het eerst bij de prooi.

EXO hebben we nog niet gezien. Spotter Gerrit gaat ter plekke kijken. 

De toren werd nogmaals met de camera afgezocht. EXR was op de derde ring.

EXP struinde snel over de rand, EXS half wakker bij de kast achterlatend. Het leek of er prooi werd gebracht. 

Een uur later was de vrouw op de ring bij EXP met prooi. Zij vloog ermee weg. Het was een restprooi duif, ze bracht de prooi bij EXS in de kast. EXS had de krop al vol, liet de duif in de kast liggen en ging even flapperen op het rooster met haar enorme vleugels.

Ondertussen zat EXP mooi op de rand van de vierde ring. En EXR op de derde.

EXP ging van de restprooi duif eten in de kast. Daarna kwam hij nog even op rooster zitten. 

VWG heeft weer de toren afgezocht maar geen jonge slechtvalk in beeld. De ringen gaan rondom de toren.

Nogmaals rond tien uur zocht de cambestuurder de ringen van de toren af. Hij vond de man op het hek van de eerste ring. Deze rekte zich eens mooi uit. 

EXR zat bij de schotels.

 

 

 

_________________________________________

Donderdag 4 juni 2020

EXP, EXR,EXO 43 dagen, EXS 42 dagen

Korte samenvatting: EXO is vanmorgen vroeg van de rand gegaan. Het leek niet expres, maar ze kwam goed terecht en kan dus sturen. Ze zit bij EXP op de eerste ring. Spotter Kuiko is vanmiddag gaan kijken en zag ze samen. VWG vond beiden daar in de avond met een restprooi duif. EXR en EXS zijn nog op de bovenste ring. Ook zij kregen goed te eten. EXS heeft de weg terug naar de kast gevonden.

breaking: EXO is bij EXP op de eerste ring

In alle vroegte ging EXO op de vleugels. Het was tijdens spelen met prooi, dus niet echt bewust. Ze zal op één van de lagere ringen zitten waarschijnlijk. De cambestuurder heeft wel gezocht maar nog niet gevonden. De ouders houden iedereen goed in de gaten.

EXP is voor zover we weten nog op de eerste ring. 

Wanneer deze twee in staat zijn voldoende hoogte te maken om weer terug bij de kast te komen moeten we afwachten. De drie jonge vrouwtjes van 2019 gingen vliegen met 45 dagen. Zij kwamen ring voor ring weer omhoog en deden daar bijna een week over. De kleinere , lichtere mannetjes kunnen naar verwachting eerder goed vliegen, maar zijn ook geneigd bij een zus te blijven. 

EXR en EXS zijn nog op de bovenste ring. EXR kreeg in de kast een spreeuw geleverd. Tot onze verbazing nam hij die in zijn snavel mee naar buiten en bracht hem naar zijn altijd van honger schreeuwende jongste zus. Zo sociaal zijn jonge slechtvalken onderling! En zo hoort het ook voor als hij groot is. Mannetjes zorgen voor vrouwtjes. De mannetjes eten altijd als laatst. 

VWG zoomde in op de slapende schoonheid EXS.

De vrouw kwam de twee bij de kast wekken vroeg in de middag. Ze gingen met de vleugels wijd in de regen spelen.EXS deed gevaarlijk op de rand. EXR kwam met nat koppie terug in de kast.

De camera zocht en vond EXO op de eerste ring.

Spotter Kuiko ging ter plekke en zag EXP en EXO samen op de eerste ring. 

EXS kreeg een gierzwaluw. waarschuwing: foto van prooi dichtbij.Zij mantelde haar vleugels er weer omheen: 'van mij'. EXR stond erbij en keek ernaar. Hij ging zelfs even met haar snavelen, maar ze leek alles al op te hebben. Zo zijn de verhoudingen bij slechtvalken. Vrouwtjes zijn de baas en eten eerst. Mannetjes staan hun prooi vaak af en krijgen eventueel de restjes.

EXR kreeg wel zijn deel. De vrouw bracht een al aangegeten duif en voerde hem op het rooster. Zij probeerde ook EXS eindelijk op het rooster terug te krijgen. Ze moedigde haar aan met hapjes in de snavel en chupjes (zachte geluidjes). EXS bleef roepen. Ze kreeg niet haar zin. De vrouw vertrok met de restprooi.

Even later zagen we waarheen. De cambestuurder vond EXP op de eerste ring. Hij stond te eten en EXO was er ook. Zij trok zo de hele prooi uit zijn klauwen en sleepte hem onder het hek door.

De man verscheen ook nog kort bij de kast.

En opeens vond EXS de weg naar rooster. Ze sprong er gewoon in 1x op. Weer samen in de kast.

We kregen nog een tijdje zicht op de eerste ring voorgeschoteld door VWG. EXO zat er een tijdje en rende over het randje. EXP kwam niet in beeld toen, maar zal ongetwijfeld nog ergens op die ring zijn.

Rond middarnacht heeft VWG. de cambestuurder nog de hele rand van de onderste ring afgezocht. Daar sliep een jonge valk.

Ook kregen we nog mooi close up beeld in de kast.

 

 

_________________________________________

Woensdag 3 juni 2020

EXP, EXR, EXO 42 dagen, EXS 41 dagen

Korte samenvatting:

EXR, EXO en EXO zijn nog op de vierde ring bij de kast. Ze oefenen met geflapper en vliegsprongen, volgen ouders als ze die zien, en vooral EXS schreeuwt dan luid. Ze krijgen voldoende te eten, we zien steeds volle kroppen en driemaal prooiaanvoer. EXP is nog op de onderste ring. Spotters Kuiko en Sander deden verslag van ter plekke.

EXP is nog op de eerste ring. Gaat hij of één van de drie op de bovenste ring vandaag een vluchtje maken? Het kan met 42 dagen. Hun zusters uit het nest van vorig jaar ESR, ESP en ESS gingen met 45 dagen. Mannetjes zijn in het algemeen iets sneller in ontwikkeling.

Het drietal op de bovenste ring heeft vanmorgen gehuppeld en gehold over de ring. Er werd om 7:15 prooi gebracht uit beeld links van de kast.De jonge vrouwtjes EXO en EXS stoven erop af, en EXS won. Zij ging -al mantelend- mee onder het rooster. Mantelen betekent met de vleugels om de prooi heen om af te schermen. EXP werd door VWG die de cam bestuurt  op de onderste ring gezien.

Om 11 uur stond EXR uitbundig te flapperen op het rooster. Een ouder vloog op dat moment langs hoorden we uit het veld van spotter Sander. Hij maakte zelfs een prachtige vliegsprong op rooster, maar kwam weer op de pootjes terecht en liep de ring op.

Tussen de middag lijkt er weer een prooitje links naast de kast buiten beeld te zijn gebracht. De jongen spoedden zich er luidruchtig heen. EXR deed even later een soort haasje over over zijn zus, of gebruikte haar als springplank om van rooster naar de rand te komen. Dat er goed gegeten was konden we zien aan de volle krop.

Eind van de middag kwam de vrouw met een restprooi duif naar de kast.Alle jongen hadden volle kroppen al. EXR kreeg een paar hapjes op het rooster en toen vertrok ze er weer mee. 

Even later kwam de man op de rand. Even controleren.

Er werd nog gespeeld en gesprongen op de ring.

Ondertussen is spotter Sander vanmorgen en vanmiddag beneden de toren gaan kijken. EXP is gezond op de eerste ring. Sander zag overdag alleen de vrouw bij de toren. Zij vloog vaak rond.Zij verjoeg een buizerd.

Spotter Kuiko ging vanavond kijken. Hij meldde dat ze een prooi zagen slaan, waarmee de slechtvalk over het bos verdween. Het leek een bijzondere. EXP was nog op de eerste ring. Hij werd daar uitgedaagd door zijn vader tot vliegspel, maar bleef.

We zagen via de cams ook een slechtvalk kort over het dak van de kast vliegen. Een jong struikelde weer over het andere om enthousiast naar het rooster te gaan. Maar meevliegen doen ze nog niet.

Net als gisteren eindigen we de dag met EXR en EXO in de kast, EXS op de rand bij de kast en EXP op de eerste ring. 

 

 

_______________________________________________________

Dinsdag 2 juni 2020

EXP, EXR, EXO 41 dagen oud. EXS 40 dagen oud.

korte samenvatting:

EXP nog op onderste ring. De drie anderen oefenen soms, maken vliegsprongen en fladderen over de rand. Daar kregen ze veel wind onder de vleugels te voelen. Zij kregen allen eten geleverd. EXS slaapt weer onder rooster, heeft de weg terug naar de kast niet ontdekt.

De drie jongen op de ring van de kast zijn nog daar. EXS heeft onder het rooster geslapen. EXP is gisteravond door spotter Kuiko op de eerste ring gezien. Kuiko maakte verslag

Cambestuurder VWG kan de roostercam zo draaien dat hij zelfs op de eerste ring kon zoeken naar EXP. En zoomde in.

Rond twee uur werd er een kwartier geflapperd op de rand en over de ring met grote sprongen. Daarna rustte het drietal weer bij de kast. EXO stond op rooster en werd mooi ingezoomd.

Spotter Els  deed verslag vanmorgen op het veld en zag EXP op de eerste ring. Spotter Kuiko was er vanmiddag en toen zat EXP er nog.

Eind van de middag werd er prooi op de ring gebracht. Het was buiten ons beeld maar we konden het zien aan de jongen. EXS ging schreeuwend rennend het beeld uit met EXO achter zich aan. EXR bleef eerst de ouder nakijken die de prooi bracht en liep toen ook die kant het beeld uit. Even later vond de cambestuurder ze met hun prooi, een duif.

Toen de drie klaar waren met eten gingen ze eerst even snavelen, en daarna spelen op de ring.Het is een spannend spel zo langs het randje. De wind onder de vleugels voelen. We zagen aan de binnenkant hek een vliegsprong.

EXP kwam nog even in beeld de cambestuurder heeft gezocht. EXP was over de rand aan het rennen op de onderste ring.

De vrouw kwam nog met een rest duif naar de kast. EXR die daar al stond kreeg een paar hapjes. Zij at er zelf ook wat van. Zijn zussen lagen onder het rooster en hadden kennelijk geen trek. Na een minuut of tien vertrok de vrouw weer met de duif. Naar..de eerste ring waarschijnlijk. De cambestuurder zocht nog eens naar EXP daar. Hem zagen we niet, maar wel zijn eten. Gelukkig bleef VWG zoeken en vond hem later toch en kan dan ook naar de onderste ring inzoomen.

EXS heeft de weg terug de kast in nog niet ontdekt. EXO en EXR zijn daar wel. EXS ging maar weer onder het roooster slapen. We werden nogmaals door VWG getrakteerd op een schitterend ingezoomd beeld.

Ook van EXR en EXO op de kastrand kregen we nog een mooi beeld.

EXO flapperde nog even in de zonsondergang.

De slechtvalken gaan slapen, de zon gaat zo onder. Morgen weer nieuwe avonturen.

 

_______________________________________________________

Maandag 1 juni 2020

EXP, EXR, EXO 40 dagen oud. EXS 39 dagen oud.

EXS, de jongste slechtvalk is vanmiddag als laatste op de ring  gekomen om te oefenen. Allen zijn nu buiten.

EXP heeft zijn eerste korte vlucht per ongeluk gemaakt. Zijn vader kwam naar het rooster, EXP stoof op hem af. De man vloog weg en EXP schoot door, zo het rooster af. Gelukkig gebruikte hij direct zijn vleugels en kwam op de ring onder de kast terecht. Spotter Gerrit kon het ons vanuit het veld melden. De cambestuurder van VWG zocht en vond hem op de rand van de derde ring, de ring onder de kast. De roostercam kan alle kanten op bestuurd worden. We zagen EXP daar een vliegsprong maken.

Allen hebben gegeten. EXP had al een restprooi duif op voor hij op de derde ring kwam. De ouders zullen hem daar gewoon eten brengen. Ze houden ieder jong goed in de gaten.

De vrouw bracht duif op het rooster in de avond. daar hebben de drie bij de kast goed van gegeten. EXS wist niet goed hoe ze op het rooster moet komen en pakte de prooi naar zich toe toen haar moeder vertrokken was. Later werd er nog een prooi op de ring van de kast gebracht.

Spotter ter plekke Kuiko is vanavond bij de toren gaan kijken. Fijn dat de spotters hun informatie en beeldverslagen met ons delen. Hij zag EXP eerst op de derde ring, maar even later zat hij op de onderste ring van de toren. Hij heeft dus nog een vluchtje gemaakt. Omhoog is moeilijker. Zien we hem morgen weer boven?

De slechtvalken gaan slapen. EXP alleen op de eerste ring. EXS heeft de weg terug de kast in nog niet gevonden. Zij slaapt onder het rooster. De ouders zullen ze goed bewaken. 

 

EXP schiet door van rooster

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs