Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

It is a man's world

Margot de Kam | woensdag 29 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 800x

Maar niet bij de slechtvalk. Daar is de vrouw heerseres. Zij is veel groter dan de man. De mannelijke slechtvalk is ongeveer een derde lichter en kleiner dan de vrouw.
Man brengt prooi

Tarsel

Hij wordt in de valkerij vanouds tarsel genoemd, die benaming komt vanuit het Latijn: tertius, wat een derde betekent. De vrouwelijke slechtvalk wordt wijf of valk genoemd.

Wij noemen ze hier gewoon man en vrouw.

 

Teamwork

Er is een goede taakverdeling en samenwerking. Een koppel slechtvalken is een uitstekend team. De man helpt bij het broeden en beschermen van de kuikens, en zorgt voor veel voedselaanvoer.

 

Broeden

We zagen al dat de man graag zijn broedtaak uitvoert. Dat is niet omdat hij lui is. Broeden kost een vogellijf heel veel energie. Er gaat veel bloed richting de broedvlek. Het is juist lichamelijk de zwaarste tijd. En dan brengt hij ook nog prooitjes voor de vrouw.

 

Snelle jager

Door zijn formaat is de man zeer wendbaar tijdens het vliegen. Kleine vogels zijn moeilijk te bejagen, maar door zijn snelheid en wendbaarheid lukt dit de man wel. Niet bij elke jachtvlucht overigens. Gemiddeld één op de drie jachtvluchten slaagt. Als er jongen zijn is de slechtvalk meer gemotiveerd om eten binnen te brengen en zal hij iets minder snel misslaan. Hij zorgt dat er altijd voldoende prooiaanvoer is. En hij is geen dief, zoals weleens gekscherend wordt gezegd als hij een prooirest uit de kast meeneemt. Hij ruimt op. Prooiresten in de kast laten kan rovers aantrekken.

 

Strijder

Zijn snelle vliegkunst helpt ook om het territorium te verdedigen. Hij verdedigt de nestplaats en tikt vreemdelingen zo groot als mantelmeeuwen of ooievaars, en buizerds uit de lucht. Andere slechtvalken worden ook zo verjaagd. Alleen volwassen vrouwelijke slechtvalken zijn geen partij. Dan moet de vrouw optreden.

 

Opvoeder

De eerste weken is de vrouw het meest bij de kuikens. Zij gaat wel dagelijks vliegen en soms jagen, dat is ook nodig om haar enorm sterke vliegspieren in conditie te houden. Zij kan altijd op haar partner leunen, die onmiddellijk de zorg voor de kuikens overneemt als zij weggaat.

De vrouw zal naarmate de kuikens groeien steeds minder bij hen in de kast zijn. De man is dan altijd nabij de kast, tenzij hij jaagt. Zodra de jongen er aan toe zijn om de kast te verlaten en de eerste stap over de drempel willen gaan doen is de opvoeding door de vader het belangrijkst. Hij lokt hen met prooi naar buiten. Hij beloont met prooi. Hij geeft de vlieg- en jachtlessen. Hij speelt en daagt uit. Onderaan een kort filmpje van vorig jaar, waar de man met zijn dochter tikkertje speelt.

 

Een slechtvalkgezin is nergens zonder de aanwezigheid van de kleine dappere man.

Man speelt met dochter


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs