naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Mars Gremmen

Lepeltje-lepeltje

Mars Gremmen | woensdag 24 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 234x

Het mooie aan vogels is dat ze niet alleen maar bezig zijn met eten en voortplanten, zoals de meeste andere dieren, ze doen ook aan cultuur!

Een schilderij zul je ze niet snel zien maken. Maar sommige vogels geven concerten waar je steil van achterover slaat. En je hoeft niets eens in de rij te gaan staan voor een kaartje.

Oké, de zangcapaciteiten van de lepelaar zijn niet om over naar huis te schrijven. En als de kuikens om voedsel bedelen, dan gaat bij mij het geluid meestal wat zachter. Maar die mindere zangcapaciteiten compenseren ze dan weer met hun uiterlijke schoonheid. Prachtige snavel, smetteloos wit kleed, Bach-kapsel (met een beetje fantasie) en een statige burgermeesterhouding. Zolang je ze niet onhandig op een tak ziet balanceren tenminste.

Kuiken 9

Het heeft even geduurd. Pas het negende lepelaarkuiken heb ik live uit het ei zien kruipen. Steeds was ik net te vroeg weg, of net te laat ter plekke. Ter plekke voor m’n computerscherm dan. Het was gelijk een van de mooiste ei-uitbraken. Je ziet K9 flink ploeteren om de schalen van zich af te duwen, terwijl ma lepelaar toekijkt. Kort daarop voegt pa zich er nog bij en zijn beide ouders getuige van de geboorte van hun tweede jong.

Nakomer

Inmiddels zijn we dankzij een onverwacht nakomertje tot maar liefst elf lepelaarkuikens gekomen! Je kunt nu prachtig vergelijken in hoe korte tijd de kuikens groeien. Op het voorste berkcamnest kuikens van maximaal negen dagen oud die niet of nauwelijks op hun poten kunnen staan. In het nestcamnest kuikens die balancerend op de rand fanatiek hun vleugeloefeningen uitvoeren.

Halverwege komende maand zullen ze al in staat zijn om te vliegen. Zoveel mogelijk van de lepelaars genieten is het devies! Voordat je het weet staat het hele gezin buiten beeld hun maaltijd te genieten. Daar zit je dan, als lepelaarloos Beleef-de-lente-kijker...

 

Headerfoto: lekker met z’n drietjes lepeltje-lepeltje liggen. Foto 1: vleugeloefeningen op het nestcamnest. Foto 2: geknuffel en gevoeder op het berkcamnest. Alle foto’s: 24-04-19.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht