Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
bos bij Jan. Bron: Jan

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Last van beestjes... en van storm...

Bart Franken | dinsdag 3 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 816x

'Geluks'vogel Jan kan al jaren genieten van een prachtig plekje, en elke keer als ik weer bij Jan ben, dan ben ik stik jaloers op zo'n geweldige achtertuin. Die achtertuin verandert jaarlijks een beetje van gedaante, want Jan klust nou eenmaal graag. Maar dit seizoen verandert er wel heel veel...
Compilatie van de stormschade. Bron: Jan

Hallo allemaal en ook namens mij welkom bij weer een nieuw seizoen Beleef de Lente! Sinds zondag 1 maart zijn we weer live. Leuk om ook dit jaar weer een en ander te kunnen vertellen over onze geweldige Bosuilen! Misschien is dit je eerste keer op Beleef de Lente, maar ik trof in de Chat ook alweer wat bekende gezichten op 1 maart. Iedereen van harte welkom :)

Ik begin dit jaar niet met onze Bosuilen zelf, maar met wat meer informatie over de grote veranderingen die gaande zijn in de achtertuin van Jan. Mogelijk krijgen we er bij de cams af en toe ook iets van mee. Want de afgelopen tijd heeft de natuur veel impact gehad op die achtertuin. Het kreeg te verduren van twee natuurfenomenen.

last van beestjes

Jan woont in een prachtige omgeving vlak bij Nationaal Park de Meinweg en een aantal jaren geleden kocht hij het stuk bos achter zijn achtertuin. Afgelopen najaar bleek dat zowel in het bos van Jan als in de omringende bospercelen de bomen last hadden van beestjes. Een kleine, bruine kever genaamd de Letterzetter. Door droge zomers en zachtere winters kan deze onopvallende kever in rap tempo oprukken in een bos waarin hij vooral verzwakte sparren aanvalt. In het bos van Jan waren aardig wat bomen aangetast door deze kever (en uiteindelijk zullen de bomen sterven). Om verdere verspreiding te voorkomen heeft Jan veel aangetaste bomen verwijderd. Wil je meer weten over de Letterzetter, klik dan op deze link voor een klein artikeltje over de Letterzetter in Nederland: Roots Magazine over de Letterzetter

Last van storm

Ik kan heel erg genieten van storm. Het is een van de elementen die laten zien dat de natuur niet te temmen en niet te vormen is. Maar de storm zelf, vormt ook mede onze natuur. Zoals jullie op het clipje 'stevig briesje' (tevens uitgezonden op het Jeugdjournaal) ook kunnen zien ging het ook bij Jan flink te keer. Helaas zijn ook door de stormen van afgelopen tijd ook een aantal bomen omgegaan. Omgevallen en gevaarlijke bomen moesten worden opgeruimd. Misschien heb je er in de verte nog wel iets van meegekregen op de live streams, want af en toe moet er met de kettingzaag worden gewerkt.

Maar niet getreurd

Want: Doordat bomen verdwijnen, kan het bos zich verder ontwikkelen. Normaal gesproken ontwikkelt het bos zich na een storm juist verder. Waar de bomen verdwijnen kan zonlicht de grond weer raken. Kruiden, jonge boompjes, struiken kunnen weer gaan groeien. Dood hout is voor andere organismen weer een bron van leven... Het bos kan zich doorontwikkelen. En Jan? Die helpt de natuur een handje. Hij is een waar biodiversiteitsparadijs aan het ontwikkelen op de vrijgekomen ruimte in het bos. Met nieuwe aanplant van diverse bomen en struiken komt er meer variatie in het bos voor zangvogels, bijen en vlinders. Er komt een kikkerpoel, nieuwe wandelpaden en een zandplaat voor hagedissen en hazelwormen om op te warmen in het zonnetje. En ongetwijfeld vinden muizen het daar ook heerlijk, hoewel die zich sowieso ook in de tuin van Jan prima vermaken. En de Bosuilen? Die hebben een lopend/vliegend buffet en een nieuwe achtertuin.

Wat een tuin... Je zal er maar wonen...

eerste beeld van nieuwe situatie. Bron: Jan

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs