Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kuikens!

Margot de Kam | vrijdag 23 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 591x

Updates: 23 april: er zijn twee kuikens nu! 25 april: we wachten nog op kuiken 3. 26 april: Komt kuiken drie nog? Tip: ververs de site voor regelmatige updates.
eerste kuiken

updates

 

27 april 20:50

Aan het ei is niks gezien. Het is niet waarschijnlijk dat het nog uitkomt. De twee kuikens hebben vandaag zes voedingen gehad. Zij groeien als kool!

26 april 21:30

Komt kuiken drie nog?

Meestal komen de kuikens van de slechtvalken binnen enkele dagen uit het ei. Er zat nu wel erg lang tussen het leggen van het tweede en het derde ei: 113,5 uur, waar 36-72 uur het gemiddelde is. Zondagavond was het 4 dagen geleden dat het eerste kuiken hier uit het ei kroop. Een verschil van 4 dagen tussen het eerste en het laatste kuiken komt wel vaker voor. Een verschil van 6 dagen tussen het eerste en het laatste kuiken is ook weleens voorgekomen. Alle kuikens van dat nest zijn toen uitgevlogen. Maar dat is uitzonderlijk.

We zien nog geen teken van een pip, een eerste gaatje aan het derde ei. Het is afwachten.

Aan de ouders zal het niet liggen. Als er een nakomertje is krijgt dat ook alle zorg en aandacht. Maar de twee al aanwezige kuikens groeien hard. Het ei broedzorg blijven geven kan moeilijk worden.

We kunnen wat betreft het derde ei slechts afwachten wat de natuur ons gaat laten zien.

Met de twee kuikens gaat het goed. Zij hebben 5 voederingen gekregen vandaag.

 

25 april 20:40

We wachten nog op kuiken drie. Er leek zaterdagavond een gat in het ei, maar dat bleek een sliertje vlees, dat tijdens het voeren was geknoeid. Geen zorgen, kuiken drie heeft nog alle tijd om te komen. Het ei wordt regelmatig gehusseld.

Er is voldoende voedsel en de ouders zorgen dat elk kuiken genoeg krijgt.

De kuikens zijn vandaag al 6x goed gevoerd. Vijf keer was de prooi een klein vogelje en één keer duif. Het is zo mooi om te zien hoe de ouders samen stukjes vlees versnipperen en samen voeren!

 

23 april

Begin van de middag zagen we dat het ei was aangepikt. Om 15:42 pakte vrouw slechtvalk een stuk eischaal. Dus was het kuiken er.

44 uur na de eerste. We konden het om 16:10 goed zien toen vrouw en man slechtvalk wisselden met broeden. Die afbeelding staat onderaan dit blog.

In spanning wachten we nog op kuiken drie!

 21 april

De hele woensdag konden we al piepjes horen. We zagen in de middag een pip, een gaatje in het ei. En om 19:43 kwam het eerste kuiken uit het ei.

 

Blog kuikens: 

Het is geen suikergoed

Het is nog nat en roze, en vrouw slechtvalk houdt het onder zich. Binnen enkele uren is het kuiken droog en in witte dons gehuld. Het weegt 35 tot 40 gram.

Zo’n kuiken lijkt kwetsbaarder dan het is. Ja het moet beschut worden tegen het weer, en dat zullen de ouders doen, maar kan zichzelf best ook even warm genoeg houden, leunend tegen de broers of zus eieren. Teveel zon en warmte zou erger zijn.

Het wordt ook over het grind gehusseld. Ook daar kan het wel tegen. Ze zijn niet van suiker.

 

Voeding

Aan eten en vocht heeft het ook genoeg. Vlak voor het uitkomen heeft het kuiken in het ei de rest van de dooier opgenomen in de darm. De eerste 24 tot 48 uur na het uit het ei komen heeft het daar nog genoeg aan. De ouders zullen vast wel al eerder met eten komen. Mals vlees wordt in kleine snippertjes in de open snaveltjes gestopt. Uit het vlees komt ook het benodigde vocht. Kuikens drinken niet.

 

Beschuit met muisjes

Dat mogen we wel eten, maar in een genderneutrale kleur. Over drie weken zijn de kuikens echt belachelijk hard gegroeid. We zullen zien dat ze komende tijd steeds volgestopt worden tot ze niet meer kunnen. Pas bij het ringen, meten en wegen rond de 21e dag weten we welk geslacht de kuikens hebben.

Zie ook blog: Piepjes en pips

Dit blog krijgt steeds updates. Ververs de site hiervoor.

Veel plezier met het beleven van de lente van de slechtvalken!

 

eerste en tweede kuiken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs