Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Piepjes en pips

Margot de Kam | maandag 19 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 663x

Hopen wij deze week aan de eitjes te horen en te zien. De slechtvalkkuikens komen eraan!

De slechtvalkeieren zijn  12, 16 en 20 maart gelegd. Ergens vóór de leg van het laatste ei is het broeden begonnen. De gemiddelde broedduur is 33 dagen.

 

De ouders

Hebben hun eitjes een maand lang begroet, gekoesterd en bebroed. Om de beurt. Zorgvuldig bijtijds draaiend, kerend en husselend, zodat de embryo’s niet tegen de vliezen kleven. We zullen komende dagen zien dat ze regelmatig nog sterker gaan husselen en rammelen. Zij voelen de kuikens al sinds ruim een week bewegen. Vanaf de 21e broeddag beweegt het kuiken al, tot het in de juiste positie ligt om uit te breken. Zie ook blog:  kijkje in het ei.

Het mannetje zal wanneer hij niet broedt, als een nerveuze vader om de haverklap langskomen om te vragen hoever het nu is.

 

Het eerste hapje lucht, in het ei

Het wordt nu krap in het schaaltje. Zuurstof kreeg het kuiken via bloedvaatjes in de vliezen. Het vocht in het ei is door het kuiken opgenomen en de vliezen drogen en krimpen. Door het zuurstoftekort en het teveel aan CO2 krijgt het kuiken spierspasmen. De sterke nekspier buigt het kopje naar achteren en zo kan het kuiken met de eitand die op het snaveltje zit door het vlies heen breken. Er zit dan een luchtbel in de ruimte die over is tussen het vlies en de schaal. Zo kunnen ze voor het eerst een hapje lucht nemen, de longetjes ontplooien en ..ze piepen! De ouders horen dit, en hopelijk wij ook.

 

Zagen met de eitand

Dan gaat het kuiken met de eitand de schaal doorzagen. Het gaat zich in het ei afzetten, met de pootjes en de vleugeltjes. Het gaat binnen in het ei een rondje draaien. Het eerste gaatje wat we dan in de schaal zien noemen we een pip. Dit is allemaal hard werken en vermoeiend voor het kuiken. Het zal telkens een tijd moeten rusten. Tot, na de eerste pip, het schaaltje rondom is doorgezaagd en het kuiken eruit kruipt kan 24 tot 48 uur zitten.

 

Samen uitkomen, samen opgroeien

Niet alleen de ouders, ook de kuikens in de andere eitjes, de broertjes of zusjes van het eerste kuiken dat lucht hapt, horen het piepen. Dit activeert hen om ook aan het werk te gaan. Ook al zaten er 8 dagen tussen de leg van het eerste en het laatste ei, toch is het streven dat alle kuikens binnen enkele dagen na elkaar uit hun ei kruipen. Zoveel mogelijk gelijke kansen om samen op te groeien. De slechtvalkouders kienen dit precies uit. Daarom gaan ze pas broeden vlak voor het laatste ei is gelegd. Het laatste ei krijgt een extra dosis testosteron mee. Daardoor heeft de jongste een nog sterkere nekspier, wat helpt bij sneller de schaal doorzagen, en ook bij het kopje heffen bij de voedingen. 

 

We wensen iedereen veel plezier bij het volgen van dit mooie wonder, de komst van de slechtvalkkuikens.

Foto: Froona's site: http://www.falcoperegrinus.eu/ Het kuiken is moe, oogjes nog dicht en zie: het eitandje

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs