Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kordate Klusvrouw

Lilian Roosenboom | zondag 9 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 130x

De koude nachten lijken voorbij, de zon geeft warmte en de maan is vol. Het lentegevoel is bij ons merelpaar nu ook goed op gang gekomen. Wat heet, in rap tempo bouwt vrouw Merel haar nest, menig klusser zou er jaloers op zijn.

Hoewel, soms lijkt ze toch niet geheel tevreden. Als een volleerd mikado-speler haalt ze bouwmateriaal onder uit het nest, zonder dat dit instort en gebruikt alles duurzaam opnieuw. (Zie ook: V regelt het wel)

Vrouw bepaalt

Bij de merels is vrouw de baas in deze fase van het broedseizoen, zij bepaalt waar het nest gebouwd gaat worden. Een vrij uitzicht is gewenst, maar ook een veilige beschutte plek om twee weken te broeden op de eitjes. Dat zit wel goed op deze schedel!

En vrouw is ook de architect van de nestconstructie, het gaat volgens haar vaste regels. Dikkere sterkere takjes als wapening voor de buitenkant en dunner materiaal voor de boven en binnenkant.

Met een vijver in de buurt is het eenvoudig om met natter materiaal, mos en nat blad de nestkom te bekleden. Vrouw laat het nattige spul, blad en mos, soms bijna achteloos in de kom vallen en gaat dan zittend rondjes draaien. (Kijk op: Voorspoedige nestbouw)

Vorm en stevigheid

Zo krijgt de nestkom voor haar precies de juiste vorm en stevigheid. En het natte materiaal wordt door het gedraai tussen de kieren van de takjes geperst. Na het opdrogen werkt dit als een stevige cement-achtige leemlaag.

Een merelnest is een wonder van constructie en schoonheid, het nauwkeurig bekijken meer dan waard!

Tekening: Sabine Liedtke

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs