Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Koontjes voor de wervelwind

Margot de Kam | donderdag 20 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 627x

Falcon. Een erenaam. Voor de SpaceX raketten bijvoorbeeld. En dat is terecht. Vliegtuig- en raketbouwers doen hun inspiratie op aan de snelsten ter wereld. Slechtvalken vliegen beter dan wie ook, en daar is het hele lichaam op aangepast.
Foto: © Thea van Gogh

Duikvluchten

Er komen bij de spectaculaire duikvluchten van de slechtvalken enorme krachten op het lijf. Er zijn snelheden gemeten tot boven de 380 km per uur. Er kan tot 27G aan krachten op het lichaam komen. Vergelijk: Max Verstappen kan 6G aan.

Zie ook blog: Supersnelle vliegers in de kast

 

Aerodynamisch

De natuur heeft voor deze snelle valken oplossingen bedacht. Er zijn aanpassingen aan het skelet en de veren qua stevigheid. De vleugels hebben een unieke vorm. De slechtvalken hebben een enorme spierkracht en beheersing. En transparante derde oogleden die uitdroging voorkomen en vuiltjes wegvegen. Kortom een geheel aerodynamisch lijf. Ook de neusgaten hebben een bijzondere aanpassing. Anders zou die snelheid adembenemend zijn.

 

Neuskoontjes

Ingebouwd in de schedel zijn de speciale neuskoontjes van de slechtvalk. Door die vorm komt de lucht niet in één klap binnen, maar circuleert de neus in. Zo kunnen ze blijven ademen. Deze ingebouwde vernuftigheid van de natuur, proberen mensen in jetmotoren na te bootsen. Die zouden zonder zo'n aanpassing stilvallen door de druk.

De slechtvalken kunnen wervelend naar beneden zoeven zonder dat hen de adem wordt ontnomen.

 

De jonge slechtvalken van de Mortel gaan dit soort vluchten van de zomer al maken. We zagen ze nog maar enkele weken geleden uit hun ei kruipen als witte donsbolletjes. Het is bijna onvoorstelbaar.

In dit filmpje van de BBC  wordt de duikvlucht van de slechtvalk gedemonstreerd.

 

foto HarrieSpotter : straaljager Sukoi SU-22 met neus cone

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs