Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Supersnelle vliegers in de kast

Margot de Kam | donderdag 25 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 630x

Snelsten van de wereld, spectaculaire vliegers en jagers én enorm dappere zorgzame ouders. We mogen een heel broedseizoen van deze bijzondere roofvogels gaan genieten.
Slechtvalk krijgt tik , territoriumverdediging

Teamwork: broeden, jagen, en terrein verdedigen

Beide slechtvalkouders broeden. Het op temperatuur houden van de broedvlek kost veel energie. Er moet dus goed gegeten worden. Het mannetje heeft rond de eileg-periode goed voor vrouw slechtvalk gezorgd. Hij zal nog steeds prooitjes blijven aanvoeren, maar de vrouw zal spoedig ook weer zelf gaan jagen. Dat is nodig, vooral om in goede conditie te blijven. De beste vlieger ter wereld zijn vergt voortdurend getrainde spieren.


Snelste dieren ter wereld

Dat zijn de slechtvalken. Zij behalen met een stootduik snelheden van boven de 380 km per uur, waarbij er G-krachten op het lijf komen waar zelfs de meest getrainde straaljagerpiloten onder zouden bezwijken. En met die snelheden draaien, keren en remmen ze in de lucht, het zijn onvoorstelbaar sterke vliegkunstenaars. Ze zijn elke vogel de baas. Vogels zijn hun prooi.


Vliegkunstenaars

Ze zijn in staat vogels zo groot als pelikanen, en zelfs zeearenden uit de lucht te tikken. Niet direct als prooi, zulke reuzen, maar wel ter verdediging van hun nest. Zo geweldig is hun vliegkunst. Zelf kunnen slechtvalken in alle houdingen, ook ondersteboven, vliegen. Met een tik waar vaart achter zit brengen ze andere vogels geheel uit balans. Het is in dit filmpje van DiscoveryChannel te zien.


Broedmaand

We zullen de komende maand steeds één van de slechtvalken broedend zien. Hoewel de eitjes ook weleens bloot liggen, dit kan geen kwaad. Slechtvalkvrouw VV van de Mortel broedde in 2015 alleen. Haar partner was door een territoriumstrijd verdwenen. Zij liet de eitjes noodgedwongen soms 2 uur liggen. Er zijn toch vier gezonde jongen uitgevlogen dat jaar.

De leuke momenten zijn de prooi-overdrachten en de broedwissels. Vooral aan het mannetje is vaak te merken dat hij graag bij zijn eitjes is. Hoe dichter het moment van uitkomst zal naderen, des te meer moeite krijgt hij om eraf te gaan. Vrouw slechtvalk is geduldig, maar voor de nacht neemt ze het toch echt over. Afgelopen dagen bleef hij tot na middernacht, terwijl zij op rooster zat. Mogelijk vindt zij het ook wel veilig zo, zij kan dan overzicht buiten houden. Onderaan een filmpje van hun dappere samenwerking om een vreemde slechtvalk van het dak te verjagen.


Blijf vooral komen kijken, er gebeurt hier altijd wel iets aparts. 

Man helpt vrouw vreemde weg te jagen


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs