Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Komt dat zien, doe mee aan de eipoll!

Bernice Goffin | maandag 18 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 55x

Nu het aantal paringen oploopt en de prooien binnen beginnen te komen, is het aftellen tot het eerste ei gelegd wordt. Maar niemand weet precies wanneer dat gaat gebeuren. Of… Ben jij de alwetende die het wél weet?
Foto André Eijkenaar

Doe mee met de eipoll

Elk jaar wagen kerkuilenfans bij Beleef de Lente een gok voor het eerste ei. Op welke datum en hoe laat zal het worden gelegd? Nu het eerste ei in aantocht is, is de eipoll geopend. De eerste gokjes zijn al binnen en anderen zijn nog diep in gedachten verzonken over de ideale datum. Degene die het dichtst bij het uiteindelijke eilegmoment zit mag zich de winnaar van de kerkuilen-eipoll 2024 noemen en ontvangt als prijs de eeuwige roem.

 

Vul hier de eipoll in

 

Hoe kies ik de juiste datum?

Het kiezen van de ideale datum is niet eenvoudig, dus ik kan me voorstellen dat een gokje wagen spannend is. Zelf besteed ik, voordat ik de poll invul, altijd wat tijd aan het terugzoeken van eilegdata in vorige jaren, intervallen tussen eerste prooioverdacht en eileg enzovoort. En vervolgens verlies ik altijd… Dus mijn advies zou zijn: denk er niet al te diep over na, want de kerkuilen verzinnen toch altijd een manier om ons te verrassen.

 

Fijn allemaal, maar ik wil toch wat data zien!

Mocht je nu toch een goed overzicht willen hebben van het huidige aantal prooien en paringen, dan verwijs ik je graag door naar de grafiek onderin dit blog. Ook vóórdat we online gingen hebben de uilen al sporadisch gepaard, met de eerst waargenomen paring op 10 februari. Maar vanaf 28 februari zijn de paringen regelmatiger en inmiddels is de frequentie ook toegenomen. Het aantal prooien lijkt vooralsnog wat minder te stijgen als vorig jaar (zie ook mijn blog van 2023 na de eerste prooioverdrachten), wat samen zou kunnen hangen met de lagere muizenaantallen.

 

Een blik op de toekomst

Vorig jaar was de eerste prooioverdracht op 13 maart en het eerste ei op 29 maart; een interval van 16 dagen. Dit jaar was de eerste prooioverdracht op 11 maart. Als we hetzelfde interval aanhouden, zou het eerste ei dus rond 27 maart kunnen verschijnen. Zelf denk ik dat het toch wat later dan dat gaat worden omdat de muizenaantallen dit jaar lager lijken te liggen. Maar ja, wat weet ik… Ik heb de poll nog nooit gewonnen, dus misschien kun je beter maar niet naar me luisteren. Uiteindelijk is er maar één iemand die ons uit ons ongeduld kan verlossen, en dat is vrouw kerkuil.

 

Graag wil ik het onderzoeksteam bedanken voor de waardevolle data die in de blog gepresenteerd wordt! 

Het aantal paringen en prooioverdrachten per dag sinds de start van Beleef de Lente 2024.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs