Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De vaart erin!

Bernice Goffin | maandag 20 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 192x

Het voorjaar is nu officieel losgebarsten! Opgelopen temperaturen, uitlopende knoppen en ineens weer overal zingende tjiftjaffen. Ook onze kerkuilen hebben het voorjaar in de bol en lijken de vaart erin te zetten. Kunnen we binnenkort eieren verwachten?
Foto André Eijkenaar

Man moet zichzelf bewijzen

Dat ons koppel smoorverliefd was konden we al vanaf het begin van het seizoen zien. Elke dag waren er wel één of enkele paringen te zien. Maar ‘verliefd’ betekent nog niet ‘verkocht’. Om vrouw kerkuil écht aan te zetten tot het leggen van eieren, zal het mannetje haar moeten laten zien dat hij goed voor eventuele nakomelingen kan zorgen. Dat doet hij door haar muizen te brengen. Héél veel muizen.

 

Voorbereiding voor de eileg

Vrouw eet hier gretig van. Ze heeft de muizen hard nodig om haar reserves op te bouwen, want het aanmaken van eieren kost enorm veel energie. Bovendien bepaalt ze aan de hand van het aantal prooien dat ze van man ontvangt hoeveel eieren ze gaat leggen. Krijgt ze veel prooien, dan is er kennelijk genoeg voedsel beschikbaar om een groot aantal kuikens groot te brengen. Krijgt ze weinig prooien, dan is er niet zo veel voedsel beschikbaar en is het beter om maar enkele eieren te leggen.

 

Maar… Wanneer?

Vorige week zagen we een voorzichtig begin aan deze prooioverdrachten en inmiddels hebben onze uilen de smaak te pakken. Met de toename aan prooioverdrachten zien we ook een toename aan paringen. Allemaal tekenen dat het nu de goede kant op gaat: de aanloop naar de eileg is begonnen. Wanneer het eerste ei precies zal komen, blijft koffiedik kijken. Zelf heb ik in de eipoll ingezet op 24 maart, maar met de kennis van nu vermoed ik dat ik daarmee misschien nét te vroeg zit. Als het zo doorgaat met de prooiaanvoer en paringen hebben we wel een mooie kans om het eerste ei nog in maart te kunnen verwelkomen. De spanning stijgt!

Grafiek van het aantal prooioverdrachten en aantal paringen per dag. De laatste dagen zien we een flinke toename!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs