Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Klimaatverandering

Johan Arts | zondag 31 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 692x

In dit blog wijk ik even met jullie af van de dagelijkse gang van zaken betreffende de vijver. We kunnen er niet omheen, het klimaat verandert met rasse schreden. Dit heeft impact op de gehele natuur, dus zeker ook op de vogelwereld. Amerikaans onderzoek laat verrassende resultaten zien.

Opwarming van het klimaat,  we zijn er allemaal mee bekend. De aarde warmt gaandeweg op en dat is uiteraard ook te zien aan de ontwikkeling van flora en fauna. Ik stuitte op een opmerkelijk feitje dat ik graag met jullie wil delen!

In de Verenigde Staten is een interessant onderzoek uitgevoerd waarbij wetenschappers en vrijwilligers van Chicago’s Field Museum vanaf 1978 tot aan 2016 overleden vogels verzamelden die kennelijk verongelukt waren door tegen hoogbouw aan te vliegen. De leider van het onderzoek, Brian Weeks, heeft in 2016 in totaal 70.716 vogels onderzocht en gemeten, waaruit gebleken is dat alle vogels, voornamelijk zangvogels zoals lijsters en mussen. Opvallend was een afname van grootte van het voetwortelbeen met 2,4%, maar vooral ook een toename van de grootte van de vleugels met 1,3%. Hoe meer warme perioden er geweest waren, des te sterker waren de lijfjes van de vogels gekrompen. Een mogelijke verklaring van krimpen van vogels zou kunnen zijn dat de afkoeling bij relatief kleinere vogels bij een warmer wordende aarde beter gaat dan bij grotere vogels. Dieren passen zich uiteindelijk evolutionair aan hun leefomstandigheden aan.

Ik voeg de link naar een pdf-file van bovengenoemd onderzoek toe. Het is aardig wat leesvoer, maar zeker de moeite waard!

Onderzoek krimpen van vogels


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs