Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Klein, klein kleutertje

Linda Persoon | donderdag 23 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 882x

Wat doe je in mijn hof? Velen zullen dit oude kinderliedje nog wel kennen. En het is weer helemaal van deze tijd nu de jonge merelkleuters zijn uitgevlogen en in en om de tuin verblijven.

Oefenen

Het kan zo maar zijn dat u in uw tuin ook een jonge merel of andere jonge vogel treft. Ze zien er soms hulpeloos en verloren uit. Geen ouders te zien in de buurt en de kat zit al achter het raam te likkenbaarden. Maar maakt u zich niet direct zorgen, de ouders zijn waarschijnlijk gewoon in de buurt. Veel jonge vogels kunnen na het uitvliegen niet meteen goed vliegen, zoals al te lezen was in het blog van Christ. Een beetje fladderen lukt best maar de echte vliegtraining vindt buiten het nest plaats. De eerste dagen zullen de kleuter-vogels zich dus verschuilen in en onder de struiken in de tuin, waar ze door de ouders nog een tijdje gevoerd zullen worden. Ondertussen groeit hun verenpak en oefenen ze met vliegen.

Jonge vogel gevonden?

Laat jonge vogels dus zoveel mogelijk zitten waar u ze vindt. De ouders weten waar hij is en het jong moet ook zijn eigen instinct kunnen gebruiken door een (volgens hem) veilig plekje te vinden. Is de situatie erg gevaarlijk, de jonge vogel zit bijvoorbeeld midden op de weg, dan kunt u het vogeltje veilig in een nabijgelegen struik of op een lage tak zetten. Het is een fabeltje dat vogels goed kunnen ruiken, dus de ouders zullen het jong niet verstoten omdat ze uw geur ruiken. Wel raken ouders in de stress als u te lang bij de jonge vogel in de buurt bent. En de kat, die moet maar even een paar dagen binnen blijven. Krijgt hij niks van, toch? Vindt u een gewond of kaal jong, dan kunt u overleggen met de dierenambulance of vogelopvang in de buurt. Bedenk wel; niet alle jongen zullen het redden, dit is vervelend maar hoort bij de natuur.

Laten we hopen dat het onze mereltjes goed vergaat. Misschien ziet u ze nog wel voorbij komen op de camera onder het nest of op de camera van de vijver. Succes kleine, kleine kleutertjes, blijf nog maar even veilig in ons hof!

Bron: Het Vogelhospitaal in Haarlem

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs