Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

De wijde wereld in

Christ Grootzwagers | maandag 20 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 801x

Nog maar amper uit het ei gekropen, de oogjes net open. Daar sta je dan, op het randje van een afgrond. Wat doe je? Waag je de sprong in het ongewisse, of blijf je nog even onder moeders vleugels? Een moeilijke keus, toch zul je eens de sprong moeten wagen. Dus je moet eruit het onbekende tegemoet.

Brusjes

Je moet plaats maken voor je toekomstige brusjes. Ja zo worden hier broers en zusjes genoemd, Beleef de Lente heeft zijn eigen taaltje in de chat. Als de huidige bezetting van het nest gevlogen is, dan zal er snel een nieuw broedsel volgen. Meestal al binnen een week. Dan begint het feest weer van voren af aan.

Mannen

Mannen delven nogal eens het onderspit in de chat. Toch hebben die mannen het allemaal nog niet zo goed als menig (vrouwelijk) chatter denkt. Manlief heeft de hele periode zijn territorium moeten verdedigen en dat kan er toch heftig aan toe gaan. Na de komst van de kuikens, nam man de taak van voederen zeer serieus. Dat vraagt om eerherstel van man merel.

Gevaarlijke tijd

Een gevaarlijke tijd breekt aan, misschien wel de gevaarlijkste uit het bestaan van de merel. Je kan nog niet zo goed vliegen, dwarrelt als het ware naar beneden. Dan zit je daar, op de grond, met wat geluk op een tak. Aan alle kanten loeren er gevaren, we zagen al een kat, kan overigens ook een poes geweest zijn. Bij de vijver zagen we de wezel en de gaai, maar ook de eksters en ratten zijn belust op jou. Allemaal potentiele vijanden, welke ook hun kroost moeten verzorgen. Tja, dan ben jij als mereljong gelijk al een lekker hapje.

Alleen

Vaak tref je na een poosje de vers uitgevlogenen alleen aan. Roepend en bedelend naar voedsel, pa kom eens, ik heb honger. Pa kom eens, ze willen me pakken. Pa kom eens, ik wil vliegen, maar het lukt me van geen kanten. Nu staat pa er alleen voor met zijn kroost, hij voert ze en beschermt ze, dat een paar weken lang.  Gelukkig hebben ze hier veel beschutting in de vorm van struiken en bomen.

Zielig

Een beetje merel brengt per jaar enkele nesten groot. Uit onderzoek is men tot de conclusie gekomen dat er per paar merels, minstens 1,5 mereljong moet overleven, om de stand van merels op peil te houden. Veel jonge vogels vallen ten prooi, helaas. Niet leuk om hier te vertellen, maar wel de harde realiteit. Maar ook u kan voorkomen dat er slachtoffers vallen, een goede beschutting in uw tuin. Uw geliefde poes of kat binnen houden in deze periode.

Mereltjes het gaat jullie goed!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs