Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klaar voor de hittegolf?

Claudia Leenders | zaterdag 10 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 162x

Dag 18 op het dak zit er bijna op. De zomer staat voor de deur en het wordt iedere dag een stukje heter. Zijn onze scholeksters goed voorbereid op de aankomende hittegolf? Of is dit juist hét moment voor dakkuuk om de sprong te wagen...
Kuuk is al 18

Schollie groeit maar door. Op bovenstaande foto zie je goed dat hij echt een stuk groter is dan vorige week. Fijn om al bijna drie weken mee te mogen kijken met de ontwikkeling van deze scholekster. 

Klaar voor vertrek

We vragen het ons allemaal af; wanneer is kuuk klaar voor vertrek? De laatste dagen neemt hij steeds vaker een kijkje over de rand. In het filmpje van Romke lijkt hij er geen genoeg van te krijgen. Voorzichtig stapt hij op het randje en kijkt eens rustig om zich heen. Het is nacht, dus het mooie uitzicht blijft nog even verborgen. Maar het smaakt meteen naar meer en hij blijft de rand opzoeken. 

Ook zijn vleugels krijgen de nodige aandacht. Met zijn vleugels gespreid maakt hij korte sprintjes en hupt regelmatig. Alsof hij ieder moment op kan stijgen. Nu is dat nog een beetje vroeg, pas na ca. dertig dagen zijn scholeksterkuikens vliegvlug. Dus hij heeft nog een kleine twee weken om flink te oefenen en zijn dikke donslaag in te wisselen voor een pak veren. Aan het einde van dit filmpje zie je zijn vliegoefeningen en kun je ook al duidelijk de armpennen zien.

Uit de zon blijven

Hoewel kuuk nog niet kan vliegen zou het best kunnen dat hij het dak snel gaat verlaten. Hij is natuurlijk van alle gemakken voorzien; een bak met water, lekker eten van de ouders en een schuilplaats tegen de felle zon (zie schuilbak in Veiligheid voorop). Maar de aankomende hittegolf, in combinatie met een plat dak, is niet het beste vooruitzicht voor scholeksters. Ze hebben het geluk dat er tot laat in de middag altijd voldoende schaduw is op het dak. Maar de verkoeling tussen het hoge gras of onder struiken is zeker een stuk aangenamer. 

Wat kuuk de komende dagen gaat doen blijft een verrassing. We houden het in ieder geval goed in de gaten! En nog een leuk scholeksterweetje over de periode na de donstijd: Zodra een kuuk echte veren heeft zie je nog altijd het verschil met een volwassen scholekster. De kuikens hebben namelijk nog een aantal jaar een witte halsband, zoals op de bovenste foto goed te zien is.

Update 11 juni

Vannacht om 02:20 uur heeft kuuk het dak verlaten. Kijk het terug in Gouden kuuk waagt de sprong

Credits 1e foto: Project CHIRP

 

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs