Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Veiligheid voorop!

Claudia Leenders | vrijdag 19 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 144x

Pa en ma scholekster doen goed hun best om de eitjes dag in dag uit te beschermen. De warmte van de ouder, de harde eierschaal én de goede schutkleuren maken het een ideale plek om te groeien tot een groot en sterk kuiken. Nog enkele dagen en dan komen ze uit! Hoe ziet die bescherming er daarna uit?
Foto: Bert Dijkstra

Wat de kijker niet kan zien, is dat er op het dak van ons koppel een speciale broedbak voor scholeksters staat. Dit is onderdeel van een onderzoek om te kijken hoe we broedende scholeksters op daken een handje kunnen helpen. Kijker DJulia merkte al terecht op dat de kuikens wel schaduw nodig hebben zodra ze uit het ei zijn. Een van de functies van zo'n broedbak is het bieden van schaduw zodra de pullen uit het ei zijn. Daarnaast kan er ook gebroed worden op de broedbak, maar ons koppel koos toch liever een ander plekje om te nestelen ;)

Ieder pulletje is er één

Naast dit stelletje op het dak zijn er natuurlijk een hele hoop andere broedende scholeksters die ook wel wat bescherming kunnen gebruiken. Want ieder extra kuiken is een overwinning voor de scholekster als soort. Gelukkig zijn er veel vogel- en natuurwerkgroepen die in deze periode de handen uit de mouwen steken. Zo zijn er mensen die het veld in gaan om, heel voorzichtig, nestjes te lokaliseren en markeren. Hier kunnen anderen, zoals de boer, dan weer rekening mee houden. 

Ook krijgen nestjes soms een speciale nestbeschermer; een tunnelvormig stuk gaas of een stalen frame dat over het nest geplaatst wordt. Er wordt ook geëxperimenteerd met speciale broedpalen. Door de scholekster te laten broeden op een speciaal platvorm boven de grond kunnen grondpredatoren zoals marterachtigen moeilijker bij de eitjes.

De hoogte in

De scholekster houdt sowieso wel van hogergelegen broedplekken merken we. Hoe hoger het nest, hoe beter het uitzicht op de zonsondergang! En op alle mogelijke gevaren natuurlijk. In de afgelopen jaren zijn er al leuke broedplekken voorbijgekomen in de scholekstercommunity. Zo wordt er regelmatig een broedende bonte piet gespot op een knotwilg. Ze hebben trouwens niet veel ruimte nodig, want sommige paartjes nestelen zelfs op een paal zónder platvorm. Onderaan dit artikel een foto waarop je ziet dat een brede paal uitstekend kan dienen als nest! De pulletjes moet dan wel snel het nest verlaten want veel ruimte blijft er niet over zodra ze het ei verlaten...

Even spieken bij de buren

Onze collega's bij de Boerenlandvogels hebben ook de scholekster in beeld. Twee keer feest dus! Ze zijn iets later begonnen met broeden. Op deze camera is ontzettend veel te zien omdat ze midden op het veld broeden. Ze worden vergezeld door een koppel kievitten en regelmatig rent er een bende grauwe ganzen voorbij. Kijk ook zeker het filmpje Pullen, pullen, pullen van clipmaker Romke terug voor een overdosis kuikens. Genieten!

Foto: René Smits

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs